#ESNS16 In de Jack Daniel's Barn toont zich het Gronings gitaargeweld op zijn best

Een goed begin van een weekend Grunnsonic met lokale bands als NORTH to the NIGHT en Santa Fé

Tekst: Robert Haan & Foto's: Jan Westerhof ,

Dat Groningen een imago heeft als 'garagerockcity', is al langere tijd bekend. Met The Black Cult die de woensdagavond in de Barn afsluit, zien we die karakterisering in zijn meest letterlijke en explosieve vorm. Toch zijn er diverse andere soorten bands in Groningen die alles behalve eentonig klinken, ondanks die terugkerende invloed. Of het nu gaat om de bluesrock van The Blind Roofers of de dreampop van Vikings In Tibet, op Grunnsonic tonen de Groningse bandjes hoe de scene er hier daadwerkelijk uitziet. 3voor12 groningen nam een kijkje en zag daarbij NORTH to the NIGHT en Santa Fé op woensdagmiddag het festival openen.

Bij het betreden van het Damsterplein word je al bijna omver gedreund door de soundcheck van NORTH to the NIGHT. Wanneer je je dan, bewapend met een paar oordoppen, richting het podium begeeft valt het gelukkig allemaal wel mee. Dezelfde tegenstelling omschrijft de stijl van post-rock-act NORTH to the NIGHT erg goed. De band begint ingetogen met lange uitgestrekte partijen muziek. Begeleid door langzame en toch strak gespeelde gitaarmuziek plus de lang uitgesponnen melodie op de slidegitaar, wordt het volume en het spel steeds harder, waarna het vervolgens weer naar rustige momenten terugkeert. Aanvankelijk lijkt het muzikaal niet echt ergens heen te gaan en verliest de muziek soms wat aan kracht door de brei van de verschillende instrumenten door elkaar. NORTH to the NIGHT herpakt zich echter en aan het eind van de show speelt de band zijn nummers met zeer veel overtuiging. Juist dan wordt het optreden interessant om naar te luisteren.  

Een half uur later is het de beurt aan Santa Fé om op te treden in de Jack Daniel's Barn. Santa Fé speelt een set vol psychedelische rockliedjes voorzien van een typisch synthesizer geluid. De band gaat met ieder optreden weer sterker spelen en zet ook nu een goede show neer, waarin ze variëert tussen dromerige psychedelica en rammelende garagerock, alles voorzien van een strakke drumpartij. Het publiek komt nu ook langzaam op gang en schudt met het hoofd en wiebelt mee op de maat van de muziek. Op die manier weet Santa Fé de toeschouwers mooi op te zwepen voor het lange en uitgebreide weekend van Grunnsonic en Eurosonic