#ESNS16 Grunnsonic barst los in Cleopatra

Eerste avond van het festival wordt feestelijk geopend door lokale bands

Tekst: Madelon Franssen Foto's: Jan Lenting en Elbert Fliek ,

Woensdag barsten Eurosonic en de randprogrammering los in Groningen. Grunnsonic, de gratis en strikt lokale variant, organiseert optredens op diverse locaties in de stad. 3voor12 groningen is bij studentenvereniging Cleopatra, waar drie bands bewijzen dat het publiek deze week ook veel leuks kan zien zonder een kaartje te hoeven kopen.

Het is aan Alfonso y señor León om de avond te openen. De drie mannen maken vrolijke instrumentele muziek die goed gewaardeerd wordt door het publiek. Met een heel assortiment aan kleine, veelal akoestische instrumenten - zoals een melodica, gekleurde kinderxylofoon, rainstick, fluitjes en belletjes - zorgen ze ervoor dat het optreden een beetje als een kunstwerk aanvoelt. Ze openen met The Black Panther, een nummer waar de melodica met een aanstekelijke melodie het verhaal vertelt van een zwarte kat die op vogeltjes jaagt in de tuin van de frontman. De muziek kan vertederend zijn, maar de band weet er ook een feestje van te maken. De mannen lachen en hebben er duidelijk veel plezier in om op het podium te staan. Na afloop van het optreden is er nog de mogelijkheid om voor je eigen prijs een cd van ze te kopen, waar ook hun kersverse nummer Kwenzi op staat. Het is het voor de geïnteresseerden zeker waard om de heren te bekijken op één van hun andere optredens op Grunnsonic.

Na een erg lange soundcheck, waar van alles mis blijkt te zijn met de apparatuur, is het tijd voor The Anti-D’s om het podium over te nemen. Bij hun opkomst wordt het publiek even flink wakker geschud. Het geluid is hard en de hele zaal dreunt door de lage bastonen, die volgens de jongens op het podium eigenlijk nog veel harder mogen. Helaas duurt het lang voor alle techniek echt naar behoren werkt. Er lijkt enige irritatie te ontstaan bij de band als er na elk nummer opnieuw moet worden gevraagd of de zang en toetsen omhoog kunnen omdat de jongens deze niet kunnen horen. Dit weerhoudt ze er echter niet van om een ware show op te zetten. De nummers zijn ruig en energiek, en doen soms sterk denken aan The Arctic Monkeys, een muzikale inspiratiebron voor de band. Dit jaar verschijnt de tweede EP, en zoals de mannen al hintten krijgt het publiek “iets extra’s” mee: een zelfgebrande cd waar een paar van hun nieuwe nummers op te beluisteren zijn. Deze worden weinig ceremonieel het publiek in gefrisbeed en uitgedeeld door de zanger op de schouders van een toeschouwer. Het is duidelijk dat de band zin heeft in het uitbrengen van nieuwe nummers en dit graag met het publiek wil delen.

Het is aan DraMali, een Gronings-Afrikaanse band, om de avond in feestelijke sferen af te sluiten. De vijf heren zijn enorm enthousiast en weten de Afrikaanse elementen van hun muziek goed te brengen aan een publiek dat weinig verstand heeft van het ritme, de taal en de indrukwekkende instrumenten, zoals de Ngoni. De toetsenist en gitarist zijn Nederlands, waardoor het een mooi gemixt gezelschap is. Zanger Dramane Diarra is heel expressief en zingt hele verhalen in de taal Bambara. De mensen in het publiek snappen er misschien niets van, maar dit weerhoudt ze er niet van om lekker mee te zingen. Het contact met het publiek is geweldig: iedereen doet mee, danst, en weigert te vertrekken zonder een toegift. Voor liefhebbers van wereldmuziek is dit een band om niet te missen.

Optredens gemist? Twee van de bands verzorgen meer shows tijdens Grunnsonic!

Alfonso y señor León is nog samen met MyDearestDear te zien op 14 januari om 15:00 bij Opgeweckt Noord, op 15 januari om 15:00 bij XO en op 16 januari om 14:00 in Holtbar en 16:00 bij Stardust.

The Anti-D's spelen op 15 januari om 14:15 een akoestische Qbuzz-sessie vanaf het busstation.