#ESNS16 Donderdag - Even sfeerproeven bij Zadelpijn

Crowdsurfen op jaarlijks Eurosonic-feestje van traumahelikopter

Tekst: Saskia Evers Foto's: Jan Lenting ,

Tijdens de voorgaande edities van Eurosonic Noorderslag cureerde traumahelikopter Back In The Saddle en vervolgens Still In The Saddle. Als je maar lang genoeg op die saddles blijft zitten krijg je vanzelf zadelpijn, moeten de mannen uit Groningen-Noord gedacht hebben. Voor het publiek in De Gym vanavond betekent dat eerder zere voeten, want er staan maar liefst zeven acts op het programma. Voor de gelegenheid werden lokale vrienden en favoriete bands uitgenodigd. Uit Groningen maken naast traumahelikopter ook The Black Cult, Bert Scholten en de relatief nieuwe punkband Recipees hun opwachting. Van verder weg komen Bonne Aparte, The Homesick en, zoals hij woensdag zelf vertelde in 3voor12 radio, Roel Merlots favoriete band Teen Creeps.

Vanaf begin tot eind is De Gym goed gevuld met een grote schare muziekliefhebbers en vrienden van de bands. De oplettende toeschouwer spot zelfs leden van Afterpartees tussen het publiek. Niet geheel verrassend als je je bedenkt dat traumahelikopter en Afterpartees beide in Vera door Jan Kooi zijn ontdekt en regelmatig op hetzelfde podium of festival staan. Wanneer The Black Cult begint te spelen, heeft het publiek meteen de smaak te pakken. Niet alleen de muziek, maar ook het hoge podium inspireert tot beuken en crowdsurfen. Zoals frontman Douwe Doorduin zegt: "Wat staan we hoog, maar we zijn ook veel stoerder dan jullie allemaal!"

Na The Black Cult en een ruige, abrupte set van Bonne Aparte, verzamelt het publiek zich in een hoekje op de gang waar Bert Scholten staat. Eerder vandaag presenteerde hij een boek met 7", Orde Schepper, in Galerie With Tsjalling. Terwijl hij al wankelend rondjes om de drumcomputer maakt, vertelt (of preekt) Scholten Nederlandstalige verhalen. Wijze lessen, volgens sommigen. Maar waar de één het legendarisch vindt, loopt de ander weg: "Ik trek dit echt niet."

Maar stiekem is iedereen toch het meest benieuwd naar het nieuwe materiaal van traumahelikopter. Het derde album verschijnt in het voorjaar en krijgt de naam Competition Stripe. Single Look The Other Way kwam recent uit en beloofde al een ietwat ander geluid. Waar het publiek met nummers als Down In The City, Alone en Losing Grip losgaat en omstanders met gevaar voor eigen leven dekking lijken te zoeken, blijft het publiek bij het nieuwe materiaal toch aan de tammere kant. Maar op een nieuw nummer dat volgens frontman Mark Lada is geschreven voor een vrouwelijke doelgroep van 14-jarigen, gaan tot zijn vreugde vooraan toch mannelijke dertigplussers los. Natuurlijk kan Lada zelf de kans ook niet laten liggen om het publiek in te springen, waar hij zelfs al zingend de lucht in getild wordt.

"Thanks for keeping the scene alive!" roept de zanger wanneer de set voorbij lijkt te zijn. Maar het feest is nog niet voorbij. Vrienden Niek en Sjors van Afterpartees vergezellen de band voor The Replacements' cover Bastards of Young, een duet dat wordt gebracht alsof de mannen dagelijks het podium delen. En de pret is nog niet voorbij: tot in de vroege uurtjes gaat het feest dansend en crowdsurfend door met Teen Creeps, The Homesick en Recipees. En zadelpijn? Nee. Wel zere voeten!