De sociëteit Cleopatra is volledig ingericht in de kleuren en thema’s van Preipop: de slingers en verlichting zijn paars en groen, en echte preien hangen aan het plafond en versieren de bar. De bar is ook gedecoreerd met speelkaarten die de organisatie dit jaar speciaal voor het tweede lustrum heeft laten maken. Op de speelkaarten staan de bands afgebeeld die in het verleden op Preipop hebben gespeeld. Veel toeschouwers dragen het 'Preipop 2016' t-shirt, waar met trots (en de nodige ironie) “Al 10 jaar hetzelfde liedje” op staat. Het idee van het festival is namelijk juist om vernieuwend te blijven, iets dat wordt verwezenlijkt door alleen artiesten uit te nodigen die nog niet eerder op Preipop hebben gespeeld.
Geslaagd feestje voor tien jaar Preipop in Cleopatra
Lokale en niet-lokale artiesten verzorgen optredens bij studentenvereniging
Dit jaar viert Preipop alweer haar tiende verjaardag bij thuishonk studentenvereniging Cleopatra. Het is elk jaar voor de nieuwe commissie de taak om met een volledig nieuw en divers programma te komen. Dat is ook dit jaar weer goed gelukt: met zoete pianoliedjes, Ierse folk, rock, country en als afsluiter vrolijke ska heeft het festival voor elk wat wils kunnen bieden. 3voor12 groningen bezocht de laatste dag van dit tweedaagse festival.
Naast vernieuwend streeft de commissie er ook naar om toegankelijk te zijn voor een breed publiek. Cleopatra is tijdens het festival opengesteld voor jong en oud, de toegang is gratis en het bier goedkoop. Het belangrijkste is echter dat het programma een heel scala aan verschillende genres biedt. Door heen en weer te lopen tussen de wat hardere muziek op het podium boven en rustigere muziek beneden, beleeft de bezoeker allerlei verschillende impressies gedurende de avond: soms wordt er bij het ene podium heel hard gedanst en gestampt, zoals bij de Ierse folkpunk van McScallywag, terwijl iedereen tien minuten eerder nog stilletjes in een kringetje voor het podium van Aafke Romeijn zat. Dit maakt het festival erg interessant en levendig. Het is ook opvallend dat het publiek bij elk optreden enorm enthousiast is, wat erop wijst dat de bezoekers open staan voor de verschillende stijlen.
Het is ook verfrissend dat de artiesten dit keer niet alleen maar lokaal zijn. Twee van de zes artiesten van de vrijdagavond komen niet uit de buurt. Dit voegt wat meer diversiteit toe aan een programma van artiesten die wel bekend zijn op de Groningse festivals. Aafke Romeijn, die de opening verzorgt, komt uit Utrecht. Ze komt een half uur te laat, waardoor het programma ook uitloopt. Zo voelt het festival ook weer een beetje studentikoos. Aafke praat veel tussen de liedjes door. Haar Nederlandstalige liedjes vertellen hele verhalen, vooral over de middelbare school en mensen waar ze een hekel aan heeft. Mensen lachen om haar soms bizarre teksten en luisteren aandachtig naar de mooie liedjes.
De tweede gast is Machine Makes Man uit Den Haag. Het trio speelt kwalitatief erg goede rockmuziek. De nummers zijn pakkend en de zang heeft een heel eigen geluid. Verder zijn ze erg open naar het publiek en laten ze hun enthousiasme over het festival erg vaak blijken. Het is duidelijk dat ze blij zijn dat ze voor ons mogen optreden.
Gelukkig is er ook genoeg plaats en enthousiasme voor onze lokale helden: Reverse Cowgirls, met Groningse bekendheden als Joost Dijkema (die op de donderdagavond ook solo heeft opgetreden) Michiel Hoving en Harry Kingma, weet er een feestje van te maken met hun countryliedjes, opgefraaid met technisch indrukwekkend banjo- en gitaarspel. Het is zo druk bij Caius Bonus, uit Winsum, dat de toegang naar boven is gesloten en mensen mondjesmaat erin mogen als anderen weggaan. McScallywag en Knight Susan weten op hun eigen manieren het publiek te laten dansen: bij de eerste gaat het publiek linedancen, stampen, en lekker meedrinken met de gezellige mannen op het podium, terwijl het dak eraf gaat met de indrukwekkende formatie van de energieke ska-band Knight Susan.
De organisatie is erin geslaagd om de tiende verjaardag van Preipop in stijl te vieren. Het festival is drukbezocht, mensen zijn enthousiast en dansen, en de artiesten zijn blij om op te mogen treden. Op naar het volgende lustrum!