#NZON16: Op reis door het onderbewuste met The Black Atlantic

Audiovisuele voorstelling Somnium in première

Tekst: Godfried Nevels Foto's: Jan Westerhof ,

“Ben jij klaar voor een tocht door dat bijzondere gebied tussen droom en werkelijkheid?” Een vraag die in het programmaboekje van Noorderzon 2016 wordt gesteld bij Somnium, een multimediaproject van The Black Atlantic dat je meeneemt naar de grillige en ongrijpbare wereld van het menselijk onderbewustzijn. 3voor12 groningen was aanwezig bij de première op Noorderzon.

Geïnspireerd door sciencefiction films en boeken van Murakami, Borges en Nietzsche heeft The Black Atlantic-frontman Geert van der Velde samen met een aantal kunstenaars geprobeerd om het onderbewustzijn te vertalen in licht, beeld, geluid en dans. Met als eindresultaat de voorstelling Somnium (Latijn voor ‘droom’) waar het publiek de kans krijgt om een kijkje te nemen in het onderbewuste.

De voorstelling begint eigenlijk al zodra je met een hoofdtelefoon door een smalle donkere tunnel de verlichte opblaasbare tent binnenloopt waarin Somnium zich afspeelt. Een bijzondere entree die een intieme sfeer creëert en waarbij je direct het gevoel krijgt in een andere wereld te zijn. Alsof je letterlijk iemands hoofd binnenloopt. Een bewuste keuze van Geert om ervoor te zorgen dat je als bezoeker geen idee hebt waar je in terecht bent gekomen.

Somnium neemt je direct in een vloeiende beweging mee langs de dromen, gedachten en gevoelens die zich in het menselijke onderbewustzijn schuilhouden. Door lichtprojecties, videobeelden en geluidseffecten met elkaar te combineren wordt een onzichtbare wereld opeens tastbaar gemaakt en val je van de ene verbazing in de andere. Met een hoofdrol voor danseres Stephanie van der Wiel, die op indrukwekkende wijze weet uit te beelden wat zich in het onderbewuste allemaal afspeelt. Onzekerheid, angst, agressie… Maar Somnium zet je ook aan het denken: je bent benieuwd naar wat er in het hoofd van iemand anders omgaat, maar wat als anderen een kijkje in jouw onderbewustzijn willen nemen?

De muziek van Somnium is speciaal voor de voorstelling gecomponeerd en vormt een belangrijk onderdeel van de droomwereld waar je als bezoeker onderdeel van uitmaakt. Het is een mix van de meest uiteenlopende muziekfragmenten. De moderne muziek klinkt anders dan het eerdere, grotendeels akoestische werk van The Black Atlantic, maar geeft je op sommige momenten wel hetzelfde ruimtelijke en melancholische gevoel.

Met Somnium is The Black Atlantic er prima in geslaagd om weer te geven hoe het onderbewustzijn van de mens eruit zou kunnen zien. Een fascinerende wereld waar je alle besef van tijd kwijtraakt. Maar na veertig minuten is de voorstelling voorbij en keer je weer terug naar de alledaagse werkelijkheid. En dat is jammer, want eigenlijk wil je helemaal niet weg. Somnium had wat dat betreft best iets langer mogen duren.

Somnium is tot en met 28 augustus 2016 te zien op Noorderzon en gaat daarna op tournee, met voorstellingen op festival Explore The North in Leeuwarden (25 & 26 november 2016) en in Schouwburg De Lawei in Drachten (11 december 2016).