#NZON16 Zwoele zomeravond met Eefje de Visser

Erg eigenzinnig, erg dansbaar, maar vooral erg goed

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Lenting ,

Eefje de Visser wordt over het algemeen beschouwd als een eigenzinnige, niet-doorsnee zangeres. De kleine Voorburgse doet wat zij het liefste wil en dat valt nog in de smaak ook. Inmiddels vijf jaar geleden dat ze voor het laatst op Noorderzon stond, is ze inmiddels twee platen en een hele hoop optredens verder. Dinsdagavond stond ze in een uitverkochte spiegeltent om wat nummers van haar nieuwste album Nachtlicht te spelen.

Elektronisch op de voorgrond

In mysterieus licht gehuld en onder de begeleiding van een dreunende synthesizer betreedt Eefje de Visser iets over negen uur het podium. De synthesizer benadrukt de richting die Eefje met haar laatste album Nachtlicht is ingeslagen. De folkinvloeden zijn ietwat teruggedrongen en zijn nu gecombineerd met elektronische instrumenten op de voorgrond. Deze koersverandering blijkt een gouden greep. De lichtelijk hese zang van de zangeres in combinatie met de warme, dikke arrangementen van haar band zorgen voor een heel compleet geluid.

De zee is de rode draad in Nachtlicht. Dit is terug te horen in de teksten, maar zeker ook in het algehele geluid. De galm op de stem en de instrumenten doen het soms voorkomen alsof je echt onder water bent beland en zo de teksten van het album echt mee kunt beleven. Veel luisteraars hadden ongetwijfeld graag even een letterlijke duik willen nemen, want de temperatuur in de tent is inmiddels aardig opgelopen. Ook Eefje lijkt hier last van te hebben en krijgt haar flesje water niet open. Daarnaast is het laatste album opgenomen in Barcelona “...en daar was het ook warm”, aldus de zangeres.

Sterk als onderlaag

Elk van de bandleden speelt, zonder heel erg op de voorgrond te treden, erg sterk. Bassist Merijn van de Wijdeven en Nicky Hustinx zorgen samen voor een stevige, dansbare onderlaag, waarop de rest van de band vrij kan bewegen. Het spelen met een goede groep muzikanten waarop je kunt vertrouwen, neemt natuurlijk een last van de schouders van de frontvrouw af. Dit is ook te merken aan de manier waarop ze optreedt. Ze zingt, beweegt en speelt ongedwongen en onbezorgd. Dat draagt bij aan het dromerige gevoel dat je krijgt bij het luisteren naar de muziek. Dat er dan een geluidstechnisch foutje insluipt wordt door veel mensen niet eens opgemerkt, zo blijkt als Eefje navraag doet bij het publiek: “Hoorden jullie het foutje wel?”. Zowel een paar twijfelachtige “ja’s” als “nee’s” rijzen op uit het publiek. Blijkbaar was men te druk met genieten, en dat is heel begrijpelijk.

Soundtrack voor een zwoele zomeravond

Ondanks de bedrukkende warmte in de tent wordt er aardig bewogen op de muziek vanavond. Dit bewijst nogmaals de kracht van de composities van Eefje de Visser en haar band. Het is moeilijk om niet mee te gaan in het dromerige, melancholische gevoel van de nummers. Met het eerdergenoemde album is een hele mooie balans gevonden tussen eigenzinnigheid en popmuziek, die vanavond de perfecte soundtrack voor een heerlijk zwoele zomeravond vormde.