Andrew Loomis woont eigen benefiet bij in Vera

Zes bands treden op om geld in te zamelen voor de behandeling van Andrews ziekte

Tekst: Madelon Franssen Foto's: Harold Zijp ,

Zondag vond in Vera het benefietconcert For The Love Of Andrew plaats. Het doel was geld in te zamelen voor de zieke Andrew Loomis, drummer van de Amerikaanse band Dead Moon, die sinds 1990 al meer dan dertig keer in Vera speelde. Andrew lijdt aan kanker en heeft meer dan 35000 dollar nodig voor de behandeling. Zes Nederlandse bands brachten een hommage aan Dead Moon en Andrew zelf, die voor de gelegenheid uit Amerika was overgevlogen.

Het benefiet loopt voor aanvang al aardig vol. Vera's grote zaal is vol met fans, waarvan velen een Dead Moon of speciaal door huisartiest Willem Kolvoort ontworpen For The Love Of Andrew t-shirt dragen. Medewerkers sporen iedereen aan om zoveel mogelijk te doneren. Bij de kassa staat al een potje waar je kleingeld kan doneren, en in de zaal zelf staat een tafeltje waar speciale cd's, LP's en t-shirts beschikbaar zijn. Op het drumstel op het podium brandt een kaars in een omgekeerde Jack Daniels fles, wat een duidelijke verwijzing naar de podiumopstelling van Dead Moon zelf is. Het begin van het festival loopt drie kwartier uit en iedereen is verrast als de reden wordt bekendgemaakt: het wachten was op Andrew Loomis zelf!

Andrew was ter gelegenheid van het festival overgevlogen naar Groningen, waar hij met zijn band Dead Moon al talloze keren heeft gespeeld en meerdere Europese tours heeft geopend. Zoals wij eerder schreven in de aankondiging van het benefiet, heeft Dead Moon een innige band met onze stad. Daarom is het ontroerend om te zien dat er zo'n hoge opkomst is en dat Andrew speciaal voor deze dag helemaal naar Nederland is gekomen. Nadat hij onder luid applaus heeft plaatsgenomen op een speciale verhoogde bank, kan de eerste band beginnen. Tijdens de optredens nemen veel fans naast Andrew plaats om hem te bedanken, beterschap te wensen, de hand te schudden of te proosten. 

Kingyun Moon opent het benefiet. De band bestaat uit twee mannen op gitaren die samen de blues spelen. De Groningse Henja Dijksterhuis vergezelt de mannen met zang op twee nummers. Opvallend genoeg is zij de enige vrouwelijke muzikant die vanavond zal optreden. Gedrieën maken zij mooie gitaarmuziek. Het optreden, zoals de meeste optredens op het benefiet, duurt niet lang: tussen de tien minuten en een kwartier. 

Dead Moon Rising, een Nederlandse Dead Moon tributeband, komt daarna op het podium. Ze beloven het publiek covers en een verrassing. Hun covers, onder andere van Day After Day en Dagger Moon, zijn energiek en leuk uitgevoerd. Helaas staat de microfoon van de leadzanger erg zacht, waardoor het publiek hem niet kan verstaan en hij moeilijk boven de instrumenten uit kan komen. Als verrassing speelt Jozzy Rubenski van The Bips mee. Jozzy, een grote fan van Andrew, draagt het volgende nummer aan hem op. Met zijn energieke punkrock wordt het publiek weer even wakker geschud.

Als derde band is het Groningse Whipster aan de beurt. Whipster is op Facebook al langere tijd druk bezig reclame te maken voor het benefiet. De band heeft al langer banden met Dead Moon, onder andere door hun bijdrage aan het verzamelalbum In The Cole Mind - A Tribute To Fred Cole And Dead Moon uit 2004. Whipster is tot nu toe de meest interessante band. Ze spelen wat experimentele prog-rock, waarmee ze groot applaus krijgen van het publiek. De muziek klinkt soms een beetje duister en de band is niet bang om wat complexere muziek te spelen, wat zeker in de smaak valt bij het publiek.

Daarna speelt het Friese Das Audio Combo. De muziek wordt vooral gekenmerkt door André Dodde, spelend op een Hammondorgel. De drie mannen spelen vrolijke, melodieuze, instrumentele nummers. Mensen in het publiek dansen lekker mee. Das Audio Combo heeft veel interactie met het publiek. Ze veilen nog glaasjes Jack Daniels whiskey ("Stiekem is het gewoon appelsap", grapt Dodde), waarvan de opbrengsten naar Andrew gaan.

Vooral het Groningse Moonlizards trekt veel publiek. De band, gevormd in 1989 en officieel uit elkaar sinds 1995, kwam speciaal voor het benefiet weer bij elkaar om op te treden. Het lijkt erop dat dit voor veel fans het hoogtepunt van de avond is. Het is vooraan erg druk en mensen juichen, springen en dansen door de grote zaal. Andrew is flink aan het grijzen. Zanger Jürgen Veenstra heeft leuke interactie met de mensen in de zaal. In een onmiskenbaar Gronings accent moedigt hij iedereen aan om al hun kleingeld in de spaarpot te flikkeren. Na het optreden vertelt hij 3voor12 groningen dat het weer kunnen spelen met de band voelde als een warm bad, en dat het fijn was om oude bekenden weer in het publiek te zien.

Als laatste is X-Ray Men aan de beurt. Het grootste gedeelte van het publiek is op dit punt van de avond al weg. Zanger/gitarist Eric Geevers informeert het publiek dat hij een longontsteking heeft, wat het zingen moeilijk maakt. Ondanks dat waagt hij solo op gitaar Dagger Moon te coveren, wat een dapper feit is. X-Ray Men durft te jammen en veel instrumentaal te spelen. Het is een geslaagd einde van een dag vol energieke en positieve energie, waarin Andrew en Dead Moon worden gevierd door de bands en het publiek.

Andrew zelf oogde gelukkig redelijk fit. Het grootste gedeelte van het festival heeft hij op de bank genoten van de optredens en de aandacht. Toen wij hem vroegen wat hij van het benefiet vond, zei hij dat hij het heel lief en aardig van de mensen vond. Hij zei dat hij wel toe was aan een vakantie en dat het in de sterren stond geschreven dat hij hierbij mocht zijn. Het feit dat hij moet lopen met een wandelstok en de hele avond vruchtendrank heeft gedronken verraadt misschien dat hij lijdt onder zijn ziekte. We hopen dat er snel verbetering komt in Andrew's situatie en dat For The Love Of Andrew een voldoende bijdrage heeft kunnen leveren aan het betalen van zijn ziektekosten. Doneren kan nog altijd via Go Fund Me.