De Oosterpoort raakt in vervoering door avondje soul

Alabama Shakes en Michael Kiwanuka weten te overtuigen

Tekst: Robert Haan & Foto's: Jan Westerhof ,

Met het uitbrengen van hun debuutalbum Boys & Girls in 2012 ontving Alabama Shakes talloze positieve recensies van de muziekpers. Nummers als Hold On en I Found You groeiden uit tot grote hits en de band mocht een tijdje op tour met Jack White. Met het uitbrengen van het nieuwe album Sound & Colour begin dit jaar en de daarbij horende tour werd Groningen dit keer gelukkig niet overgeslagen. Zo stond de band afgelopen zondag in een uitverkochte Grote Zaal van de Oosterpoort met Michael Kiwanuka in het voorprogramma.

Wanneer Michael Kiwanuka aan zijn set begint, is de zaal al goed gevuld. De Britse soulzanger combineert zijn mooie hoge stem met catchy gitaarpartijen. Kwetsbare akoestische nummers wisselt hij af met pittige nummers die hij op zijn elektrische gitaar begeleidt. Dat zorgt voor een energiek karakter, dat Michael Kiwanuka mede aan zijn bandleden te danken heeft. Samen met hem weten ze een goed staaltje muziek ten gehore te brengen, en met afsluiters I’m Getting Ready en Home Again zeker positief te verrassen.

Een geschiktere supportact blijkt Alabama Shakes zich niet te kunnen wensen: zodra de bandleden aan hun set beginnen gaat de muziek vrolijk door waar het bij Michael Kiwanuka mee begon. Met één verschil: Britanny Howard. De zangeres en frontvrouw van Alabama Shakes heeft een prachtig rauwe stem die, met kenmerken van soul en southern rock, de Oosterpoort in vervoering brengt. Met haar ogen gesloten zingt ze uit volle borst, terwijl ze tegelijkertijd niet onverdienstelijk gitaarspeelt.

Een zangeres als Howard maakt Alabama Shakes uniek, maar het staat of valt uiteraard bij de gehele band. Op dat vlak schiet het bij Alabama Shakes ook zeker niet te kort. Naast de vaardige gitarist, bassist en drummer zorgen twee toetsenisten en een achtergrondkoor voor een krachtige sound.

Waar het concert op een rustig tempo begint met nummers als Rise To The Sun en Dunes komt er steeds meer pit in het optreden te zitten. Halverwege weet de hit Hold On het publiek goed los te krijgen, maar ook nummers als Gimme All Your Love en Don’t Wanna Fight beantwoordt het publiek met luid gejuich. Na de uitgebreide toegift, met een prachtige uitvoering van het nummer Joe, gaat het publiek tevreden op huis aan.

Zowel Alabama Shakes als Michael Kiwanuka trakteerden ons op een prachtige avond vol soul, waarbij zangeres Britanny Howard de show steelt met haar indrukwekkende stem. Groningen heeft even op het optreden moeten wachten, maar dat bleek het achteraf zeker waard. De liefhebber van soulmuziek heeft een topavond gehad in de Oosterpoort.