Akwasi bouwt intiem feestje in enthousiast Simplon

Vrolijke hiphop met een randje pop en wereldmuziek

Tekst: Lara Harbers Foto's: Jan Lenting ,

Zijn debuutalbum Daar Ergens kwam vorig jaar uit en deze maand reist Akwasi met zijn voltallige band langs clubs om een muzikale show te geven. Natuurlijk mag Simplon dan niet ontbreken! De avond wordt door de Groningse rapper Mongoose geopend, die bekend staat om zijn rauwe en harde hiphopnummers, en eindigt uiteindelijk in een feestje met het optreden van Akwasi.

Mongoose

De grote zaal van Simplon is nog erg leeg als Mongoose begint aan zijn show, maar dat maakt de rapper weinig uit. Met volle energie springt hij rond op het podium. Op de zin "Simplon laat je horen!" wordt met een klein applausje gereageerd. De harde hiphopbeats knallen door de boxen terwijl Mongoose wild rappend over het podium loopt. Het jonge publiek staat nog wat stilletjes een drankje te drinken en op de vraag "Wie weet dat ik een EP ga droppen volgende week?" komt wederom weinig reactie. Ook hier trekt de enthousiaste rapper zich niets van aan. "Dan moet ik maar beter mijn best doen", is zijn nuchtere antwoord. Langzamerhand verzamelen zich steeds meer meisjes en jongens in grote jassen voor het podium.

Mongoose rapt alsof het uit zijn tenen komt en krijgt verbazingwekkend veel tekst over zijn lippen tijdens één enkele ademteug. De nadruk in zijn muziek ligt op hard: harde beats, harde teksten én een harde show. De show zou echter wat beter tot zijn recht komen in een volle dampende hiphoptent. Niettemin neemt de rapper zijn taak om het publiek warm te maken erg serieus. Uiteindelijk krijgt hij dan ook de kleine hoeveelheid mensen gehurkt om vervolgens hard op het laatste nummer te springen, een veelvoorkomend hiphopverschijnsel.

Akwasi

Als de bandleden van Akwasi het podium op komen, is het in Simplon inmiddels al een stuk drukker. Het eerste nummer begint en de zaal vult zich met een hele warme en positieve sfeer. Akwasi heeft een ontzettend charismatische uitstraling en zorgt voor een glimlach op ieders gezicht. De Nederlandse zanger Bram Vermeulen wordt bedankt voor het vormen van de inspiratiebron achter het album Daar Ergens, een ode aan de overleden artiest.

Akwasi zorgt voor een gezellig, warm en intiem feestje samen met het publiek. Niet vaak zie je een band zo spontaan en ontspannen op een podium staan. De muziek valt absoluut niet onder typische harde, rauwe hiphop. Akwasi verbindt hiphop juist met pop en wereldmuziek. Samen met de band zet hij een zeer muzikale en bombastische show neer. Grote, vrolijke nummers worden afgewisseld met kleine, gevoelige nummers. Het nummer Alle Vrouwen doet het goed bij de gillende, enthousiaste meisjes vooraan, en tijdens de akoestische versie van Spijt is het muisstil in Simplon.

De heerlijke rauwe stem van zanger Rob Dekay en de dromerige klanken van de harp zijn een prachtige toevoeging aan de show. De positieve energie van de band en de "Er gaat niets boven Groningen!"-uitspraken werken sfeerverhogend en zorgen voor een knallend feest tot aan het allerlaatste nummer. "We zijn klaar maar dat voelt helemaal niet zo!" roept de rapper en dus wordt de hit Dorst voor de tweede keer ingezet. Dit keer wordt het woord voor woord meegezongen door het uitzinnige publiek. Proostend en zwaaiend neemt de band afscheid. Eén ding is zeker: Akwasi smaakt naar meer!