Hemelvaart in een ruimteschip met SKIP&DIE Hemelvaart in een ruimteschip met SKIP&DIE

Halfvolle Vera danst voor twee op spacey beats

, Tekst: Lotte van Es Foto's: Bob de Vries

Hemelvaart in een ruimteschip met SKIP&DIE

Halfvolle Vera danst voor twee op spacey beats

Tekst: Lotte van Es Foto's: Bob de Vries ,

Na een dikke tweejarige wereldtour is SKIP&DIE weer terug op Nederlandse bodem. Tijdelijk weliswaar, want bij de nieuwe plaat Cosmic Serpents hoort natuurlijk ook een nieuwe tour langs alle exotische uithoeken van de wereld. Gelukkig staat Groningen als een van de eerste op het lijstje. Vol verwachting klopt ons hart.

Cosmic Serpents is de smoothie die het resultaat is van het mixen van de vruchten uit Brazilië, Egypte, Argentinië, Colombia, Zuid Afrika, Portugal en ga zo nog maar even door. Waar de luisteraar van de eerste plaat Riots In The Jungle al dacht dat hij heel wat nieuws voor de kiezen kreeg, is dit nu nog meer het geval. Naast digital cumbia proeven we nu creole maloya, Braziliaanse rasterinha, electro chaabi en tevens een flinke vleug psychedelische rock op het album.

Als huiskamermuziek ligt Cosmic Serpents misschien wat zwaar op de maag, maar voor een liveshow is het album veelbelovend. Tel daar nog de immer innemende verschijning van frontvrouw Cata.Pirata bij op en je zit gebakken voor een exotisch avondje uit. Vanavond gaat Cata gehuld in een gewaad van het merk Franzel, waarin ook het merendeel van de rest van de band gekleed is. Die band bestaat verder nog uit Jori Collignon (producer, toetsen en FX), Gino Bombrini (percussie en gitaar) en Daniel Rose (gitaar en zo ongeveer elk ander bestaand snaarinstrument).

Wanneer SKIP&DIE de avond aftrapt met Jungle Riot, openingstrack van de debuutplaat Riots In The Jungle, weet het publiek direct hoe laat het is en danst het lekker mee. Even lijkt het optreden wel heel veel weg te hebben van de vorige tour. Van de eerste vijf nummers van de set is er maar eentje van de nieuwe plaat, en ook aan de volgorde lijkt niet onnodig veel gesleuteld.

Gelukkig blijkt al snel dat de band ons ook kennis laat maken met het langverwachte Cosmic Serpents. Zoals het Groningers betaamt kijken de mensen in de zaal eerst even de kat uit de boom. Bij de nieuwe tracks gooien ze niet meteen enthousiast de armen in de lucht, zoals wel het geval is bij het alom bekende La Cumbia Dictadura en Love Jihad. Maar bij Mami Wata begint men de smaak te pakken te krijgen. Uiteindelijk is de muziek die SKIP&DIE creëert allemaal even dansbaar.

Deze dansbaarheid zie je ook op het podium terug. Want hoewel Cata haar teksten in allerlei talen ten gehore brengt, lijkt de lichaamstaal toch het belangrijkste te zijn. Als een echte slangenbezweerder betovert ze het publiek. Hoogtepunten van de avond zijn wanneer ze bij Get Your Braai On mensen het podium op haalt en bij Muti Murder zelf meerdere meters de zaal in danst. Let wel, beide tracks komen wederom niet van de nieuwe plaat.

Hierna lijkt de avond ten einde, maar SKIP&DIE is niet te beroerd voor een toegift. Hierin wordt een intieme akoestische versie van Anti-Capitalista gespeeld, en komt gelukkig ook de nieuwe single Space Girls nog aan bod. Na de toegift gaat het feestje nog even door in de kelderbar, waar men tot in de late uurtjes danst met Mr. ChongPlantingDJ LiquidJorge Madera en een heleboel bitterballen.

SKIP&DIE lijkt ondanks haar verre reizen tijdens de nieuwe tour toch te kiezen voor het vertrouwde. Aan de andere kant, waarom zou je een werkende formule aanpassen?

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen