#BF050: Bevrijdingsfestival op de Mainstage #BF050: Bevrijdingsfestival op de Mainstage

Vrijheid vieren met internationale acts

, Tekst: Charlotte Akerboom & Sannette de Groes Foto's: Joey Feikens, Jan Lenting en Jan Westerhof

#BF050: Bevrijdingsfestival op de Mainstage

Vrijheid vieren met internationale acts

Tekst: Charlotte Akerboom & Sannette de Groes Foto's: Joey Feikens, Jan Lenting en Jan Westerhof ,

Naast Jett Rebel en Chef'Special staan ook dit jaar diverse internationale acts op de Mainstage. 3voor12 groningen proeft de sfeer en bezoekt twee zeer verschillende acts die spelen na het stormachtige begin van het Bevrijdingsfestival 2015: The Dodos en Selah Sue. Waar The Dodos te ingetogen spelen om het publiek te kunnen boeien, zorgt Selah Sue voor een uitgelaten sfeer.

Bevrijdingsfestival 2015 gaat opmerkelijk van start. De organisatie roept mensen op om niet naar het festivalterrein te komen wegens naderend noodweer. Om kwart voor drie 's middags legt de organisatie het Bevrijdingsfestival tijdelijk stil. Met hevige buien op komst wil men geen risico lopen. Chef'Special, die op dat moment speelt op de Mainstage is daardoor genoodzaakt na drie nummers te stoppen. Het publiek is begripvol en wacht de bui thuis of schuilend op het terrein af. Vanaf kwart over vier wordt het programma hervat. Op de Mainstage gaat de programmering verder, met een half uur vertraging.

The Dodos

Twintig minuten later dan gepland, de vertraging is inmiddels wat ingelopen, beginnen The Dodos. Zanger en gitarist Meric Long heeft schijnbaar het geheim voor eeuwige jeugd gevonden, want het is lastig te geloven dat hij de dertig al gepasseerd is. Met z’n tweeën moet de band uit San Francisco het grote podium van de Mainstage vullen; het is een wat verloren gezicht. Het publiek wacht geduldig af wat er komt. De band brengt, ondanks de beperkte bezetting, een vol geluid. Er worden ingewikkelde, niet altijd toegankelijke ritmes gespeeld die het publiek letterlijk en figuurlijk op het verkeerde been zetten, want het maakt meebewegen op de muziek bij tijd en wijle behoorlijk ingewikkeld.

Dat het optreden niet tot leven lijkt te komen, komt ook door het gebrek aan interactie tussen de band en de bezoekers. Vrijwel ononderbroken werkt de band de set af, slechts sporadisch wordt het publiek aangesproken. Alleen een aantal fans op de eerste rij weet de muziek te waarderen. Bij het eind van de set is het veld voor het podium een stuk leger. En dat terwijl het optreden van de band in 2008 in Vera werd bestempeld als de beste van dat jaar. Waarschijnlijk is The Dodos zo’n band die beter tot zijn recht komt in een club dan op een festival.

Selah Sue

Tijdens zonsondergang verzamelt zich een grote groep mensen voor de Mainstage, want over enkele minuten staat daar Selah Sue, een van de grotere namen van het festival. Met hits als Raggamuffin en Crazy Vibes bestormt deze Belgische artieste met haar unieke stemgeluid in 2011 de hitlijsten in Europa en later ook Amerika. Nu is ze terug met haar nieuwe plaat Reason en doet ze tijdens haar promotietour ook het bevrijdingsfestival Groningen aan. Het nieuwe album is veelzijdig en gaat werkelijk alle kanten op; van pop, R&B naar dubstep en reggae. Tijdens haar vrij lange set laat ze deze veelzijdigheid horen en voornamelijk nummers als Reason, Alone en Fear Nothing maken indruk op het volop aanwezige publiek. Het is inmiddels donker geworden en de lichtshow op het podium maakt het geheel wat spectaculairder. Maar alle aandacht is gevestigd op Selah Sue die een erg sterke show staat weg te geven. Haar stem klinkt optimaal en het enthousiasme druipt er van af; ze krijgt de toeschouwers heel goed mee. Er wordt flink gedanst en meegezongen, en dan vooral tijdens de bekendere nummers als This World en helemaal tijdens het eerder genoemde Raggamuffin. Deze artieste lijkt de set moeiteloos af te gaan en toont geen uitputtingsverschijnselen, een erg geslaagd nummer op het festival dus.

Na Selah Sue druipt een deel van het publiek af. Dit was duidelijk het concert waarvoor veel mensen waren gebleven. Het overgebleven publiek viert een vrolijk vrijheidsfeestje met La Pegatina. Met deze zonnige afsluiter is het onstuimige begin van Bevrijdingsfestival 2015 al bijna weer vergeten.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen