Fiction Plane sluit tour af in uitverkocht Simplon Fiction Plane sluit tour af in uitverkocht Simplon

Zanger Joe Sumner is meer dan alleen de zoon van Sting

, Tekst: Femke van Arensdonk Foto's: Jan Westerhof

Fiction Plane sluit tour af in uitverkocht Simplon

Zanger Joe Sumner is meer dan alleen de zoon van Sting

Tekst: Femke van Arensdonk Foto's: Jan Westerhof ,

Vier jaar geleden stond Fiction Plane voor het laatst in Groningen. Deze zaterdagavond is Simplon uitverkocht, al zitten daar waarschijnlijk ook genoeg Sting-liefhebbers tussen. Want ja, we herhalen het nog maar een keer, zanger Joe Sumner is de zoon van Sting. Fiction Plane is dus eigenlijk de band van de zoon van die wereldberoemde zanger. Alle mensen die dit dachten worden vanavond weggeblazen. En Sting, was hij nog ergens?

Haagse rock

De avond begint goed met Atlantic Attraction. De Haagse band mag op de Europese tournee van Fiction Plane mee als voorprogramma. Als ze beginnen met het nummer Beautiful Disease is gelijk te horen dat er tegenwoordig veel goeds uit Den Haag komt. Atlantic Attraction rockt het dak eraf en het publiek kijk toe.

Zanger Kevin herkent ook wat mensen in de zaal. “Ik zie gezichten van mensen die bijna de hele tournee zijn meegereisd, hoe tof is dit.” Er klinkt gejoel van de diehard fans vooraan bij het podium. Na een half uur wordt alweer het laatste nummer ingezet. Atlantic Attraction laat met All That I Know horen dat ze straks een eigen tour kunnen dragen.

Sting aanwezig?

Ondertussen is er wat gemompel in het publiek. “Is Sting hier ook?”. Af en toe lopen er wel lookalike-Stings voorbij, maar de zanger zelf is nog niet gespot. Hij is wel in Nederland, want zondag 22 maart speelt hij samen met Paul Simon in de Ziggo Dome, dus het zou zomaar kunnen dat hij bij zijn zoon komt kijken.

Als zanger Joe Sumner van Fiction Plane het podium opkomt klinkt er een luid gejuich. De zanger lijkt niet alleen op zijn vader, op sommige momenten klinkt hij ook als Sting. Maar daar stopt de vergelijking. Sumner gooit er een flinke bas in tijdens het nummer Where Do We Go From Here en tegen de tijd dat de band Out Of My Face speelt is het hele publiek enthousiast en doet iedereen vrolijk mee.

Simplon gaat los

Gaandeweg het optreden gaat de zaal echt los. In het midden staan jongens te springen en af en toe ontstaat er een kleine moshpit. Deze duurt echter niet lang, want de heren spelen geen beuk metal, maar ruige rock, en dat leent zich niet voor een pit. Gitarist Seton Daunt krijgt alle ruimte voor zijn gitaarsolo’s en die doen af en toe denken aan die van The Edge van U2. En zoals het een echte rockband betaamt spring Sumner af en toe van het drumstel. 

Als hun bekendste nummer Two Sisters wordt ingezet zingt iedereen uit volle borst mee. De single uit 2008 werd een enorme hit en het dus niet gek dat het publiek hier op zat te wachten. Na het nummer bedankt de frontman ons in het Nederlands. Het gaat hem redelijk goed af en de zaal juicht. Ook als hij in perfect Nederlands zegt dat ‘we mooi zijn’ klinkt er gejoel.

Een van de laatste nummers is voor zijn vriendin, die hij na deze tour eindelijk weer gaat zien. Simplon is de laatste show van de tour en daarna mogen de heren weer terug naar Engeland. Helaas is het publiek niet helemaal stil en gaat de kracht ervan een beetje verloren.
 

Meer dan alleen ‘de zoon van’

Na dit optreden mogen we toch wel concluderen dat Fiction Plane meer is dan alleen ‘de band van de zoon van Sting.’ De groep stijgt daarboven uit en laat een geheel eigen geluid horen. Fiction Plane is Fiction Plane en doet dat goed. En Sting? Hij schijnt er wel te zijn geweest, maar wij van 3voor12 hebben hem niet herkend.

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen