Laat die zomer maar komen

Pagefestival en Keetpop presenteren zich aan het stad-Groninger publiek

Tekst: Ernst Jeuring Foto's: Jan Lenting ,

Met het stijgen van de temperatuur loopt ook de festivalkoorts op. Reikhalzend kijken festivalgangers uit naar de optredens in de open lucht. Bands bereiden zich voor op pezen in de provincie. Om nieuw publiek te trekken hebben Keetpop en het Pagefestival de handen ineen geslagen. Zij hebben op 11 juni een pre-party georganiseerd in De Spieghel in Groningen. Laat die zomer maar komen!

Gok

De organisatoren van Keetpop Festival (4 juli in Leermens) en het Pagefestival (11 en 12 juli in Stadskanaal) hebben een gok genomen. Om warm te draaien - maar vooral om Stadjers met beide festivals kennis te laten maken - hebben zij in De Spieghel in Groningen een selectie uit hun programma neergezet. Vooraf is het onduidelijk of er publiek op afkomt, nog daargelaten dat de buitentemperatuur uitnodigt om het terras vooral niet te verlaten. De gok pakt goed uit, de zaal raakt lekker gevuld. "Het is een mooie avond", zegt Ruben Huizing van Pagefestival. "We hopen dat de bezoekers een leuke tijd hebben, en volgens mij is dat het geval. Door een kleine entreeprijs van drie euro zijn we bovendien uit de kosten."

Samenwerking

Een mooie opsteker voor Huizing, die samen met de organisatie van Keetpop de krachten heeft gebundeld om in de stad Groningen deze preview te organiseren. "Bij beide festivals zitten creatievelingen, mensen met een liefde voor kunst die dit aan de man willen brengen." Dit jaar bestaat Keetpop vijf jaar en is het festival uitgebreid naar twee podia. Het Pagefestival was voorheen een eendagsfestival maar beslaat sinds dit jaar een weekeinde. Het biedt naast muziek ook exposities, theater en poëzie. "Over bezoekersaantallen hebben we niet te klagen, maar met de dynamiek die de stad biedt leek het ons een heel geschikte locatie om een promotiefeest te organiseren. Hopelijk bereiken we vanavond een nieuw publiek. Daarbij richten we ons puur op de muziek. In de beperkte ruimte van een concertzaal werkt de combinatie met de andere kunstvormen niet."

Bang dat de festivalganger een keuze maakt voor het ene dan wel het andere festival is Huizing niet. "Beide festivals hebben een regionaal karakter, en Leermens en Stadskanaal liggen niet op fietsafstand van elkaar. Vanavond is bedoeld om ook mensen van buiten de regio kennis met ons te laten maken. Elk festival heeft een duidelijke eigen stempel en een eigen programmering. Het bijt elkaar niet, we werken juist samen. Wij zijn niet elkaars concurrenten."

"Het komt allemaal goed hoor"

En met de muzikale keuze van de organisatie is niets mis. In De Spieghel staat een dwarsdoorsnede van wat de festivals te bieden hebben. Met een duidelijke keuze voor lokale bands geven de festivals een signaal af: wat goed is hoeft niet van ver te komen. De heldere en puntige garagerock van The Anti-D’s past bij de zomerse temperaturen van vanavond. De Knoalsters spelen straks op het Pagefestival een thuiswedstrijd en kunnen die met vertrouwen tegemoet zien. Hun jongere evenknieën van Ten Years Today staan op Keetpop en hun single Alright zorgt zowaar voor een moshpit in De Spieghel. De energieke spierballenrock van We Fall Slowly zal op het open veld in Stadskanaal waarschijnlijk net zo’n pit veroorzaken (niet vreemd opkijken als de zanger erin duikt!). De gecoiffeerde heren van Tied Laces, die vanavond het verhinderde Partiboi vervingen, hopen op datzelfde terrein in juli met hun toegankelijke pop de meisjes op de eerste rij in te pakken. Reggaeband The Rising Sun speelt op zowel Keetpop als het Pagefestvial en kan met de loom rockende tred per definitie op zomerfestivals terecht.

De organisatoren zien hun festivals met vertrouwen tegemoet. "Het is wel stressen, maar dat hoort erbij. Vanavond, maar ook in de aanloop naar het festival. Komt allemaal goed, hoor." Laat die zomer maar komen.

Keetpop wordt op zaterdag 4 juli gehouden in Leermens aan de Dieftilweg 2. De toegang is € 6,- (tot 12 jaar gratis). Het Pagefestival vindt plaats in het weekeinde van 11 en 12 juli in Stadskanaal op het terrein van Camping Pagedal. De toegang is gratis. Overnachten kan op Camping De Kapschuur (+/- € 10,- voor 2 personen en een tentje).