OBN III's op stoom

Texaanse musclerock walst door Vera

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Lenting ,

Krachtige nummers, scheurende gitaren en pompende drumpartijen gebracht met een flinke portie lef: dat is OBN III’s. Gisteravond mocht de band zijn kunsten vertonen in een goed gevulde kelderbar in Vera. Waar de temperatuur buiten iets gezakt is, is het in Vera nog steeds subtropisch warm.

De heren uit Texas lijken er zelf erg veel zin in te hebben. Nadat zanger Orville Bateman Neeley III (ja, echt) een laatste slok van zijn bier heeft genomen worden de eerste noten op de gitaar gespeeld, en hoe. De volumeknoppen staan op standje elf en de versterkers worden naar hun maximale capaciteit benut. Zompige, bluesy riffs vullen de ruimte en grijpen het publiek bij de ballen. Kortom: we zijn vertrokken.

Power is het sleutelwoord voor vanavond. De nummers worden in een hoog tempo gebracht en hoeven daarbij niks aan kwaliteit in te boeten. Op een van de spaarzame momenten van rust deelt de band een joint, maar veel tijd om daarvan te genieten is er niet. De band moet door en laat Vera daarbij op zijn grondvesten trillen.

Het viertal heeft in Bateman Neeley een imposante frontman: hij is intimiderend, zoekt interactie en daagt het publiek continu uit. Het is natuurlijk niet voor niets dat de band zijn naam aan deze man ontleent. De hitte lijkt de zanger niet in de weg te zitten, het doet hem naar eigen zeggen denken aan zijn thuisbasis, Texas. Respect heeft Bateman Neeley wel, hij neemt namelijk even een moment van rust voor zijn ‘gevallen’ collega Dave Grohl en vraagt het publiek nadrukkelijk dit ook te doen. Ook andere iconen uit de industrie passeren de revue, zo draagt de groep een van zijn nummers op aan de Achterhoekse boerenrockers van Normaal. En een korte introductie van de bandleden leert ons dat niemand minder dan Eric Clapton vanavond gitaar speelt. De mannen beschikken, naast hun muzikaal talent, dus ook over een flinke portie humor.

Het zweet druipt inmiddels nog net niet van het plafond en na een dikke drie kwartier meldt zanger Bateman Neeley nog één ‘echt’ nummer in petto te hebben: No Time For The Blues. De track, die opent met een riff die uit de begindagen van AC/DC lijkt te komen, vat de avond perfect samen. De mannen nemen geen tijd om het rustig aan te doen. Geen getreuzel: ze willen door. OBN III’s ging vanavond als een Texaanse wervelwind door Vera en liet het publiek vervolgens verdwaasd achter in een dampende kelderbar. Aangenaam verdwaasd, dat wel.