#DeNacht15: Deadlines maken plaats voor danspasjes in de UB

Maar KopjeK hoort niet thuis in een bibliotheek

Tekst: Lotte van Es Foto's: Niels Knelis Meijer ,

“Het moet niet gekker worden: danceparty in de UB!” twitterde de Universiteits-bibliotheek. En eerlijk toegegeven, verrassend is het zeker. Want in een bieb verwacht je geen feestende menigte. Toch gaat het vanavond gebeuren, en wel tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap. Om zowel de viering van het 400-jarig bestaan van de RUG als De Nacht af te sluiten, zijn de mannen van KopjeK Creatives ingeschakeld. Dit collectief is inmiddels gerust ervaringsdeskundige te noemen als het gaat om het geven van dancefeesten op bijzondere locaties in Groningen.

Deadlines. Stress. Depressie. Dit, in combinatie met algehele misère, is wat de gemiddelde student voelt wanneer hij normaal gesproken de UB betreedt. Nu worden we echter begroet door een aantal bloedfanatieke dames op fitnessapparaten bij de trappen en allerlei activiteiten op de verdiepingen erboven. In het trappenhuis op de derde staat de dj-booth van KopjeK residents Stefan Lafontaine en Tjade. Dit is waar de depressie vanavond plaats maakt voor danspasjes.

De talenten

Tjade en Lafontaine draaien vandaag een b2b-set van drie uur. Zo'n set kan een uitdaging zijn. Je moet als dj goed op je partner zijn ingespeeld en daarnaast niet vergeten dat je ook nog een publiek hebt. Dit lijkt voor de heren echter geen enkele moeite. Voortdurend wordt er achter de tafel afgewisseld en hier en daar vullen ze elkaar mooi aan. Daarnaast is er ook genoeg interactie met de menigte.

Beide heren staan bekend om hun voorliefde voor deephouse, Chicago house en disco en het mixen van oude en nieuwe platen. Dit komt duidelijk naar voren in de set van vanavond. Samen bouwen ze rustig op, en ook al lijkt er na de eerste anderhalf uur een shift te zijn in genre, er blijft in het geheel een rode draad die het publiek door de nacht leidt. De jongens worden allebei gezien als grote opkomende talenten in de Groninger dancescene en dat predikaat maken ze vanavond zeker waar.

De sfeer

Aan de kwaliteit van de muziek zal het dus niet liggen. Toch voelt de avond in de UB een beetje anders dan wat je normaal bij KopjeK gewend bent. Het intieme, festivalachtige sfeertje waar het vaste publiek zo verknocht aan is ontbreekt in de bibliotheek. Doordat het overal nog tamelijk licht en onaangekleed is, blijft het gevoel hangen dat Aletta Jacobs constant over je schouder meekijkt. Het lukt KopjeK Creatives niet om de derde verdieping los te trekken van zijn oorspronkelijke functie.

Ondanks het kleine publiek ontbreekt dus toch de intimiteit. Misschien ligt de oorzaak ook wel bij publiek zelf, dat heel anders is dan normaal bij soortgelijke dancefeesten. Hoewel alle dames voorin de voetjes lekker van de vloer gooien, staan in het midden vooral mensen na te praten over De Nacht en achterin lopen de leeftijden op naar middelbaar. Hier zijn vooral veel vertwijfelde en aarzelende blikken de ontdekken. En dat komt de sfeer en het bekende gevoel van eenheid niet ten goede.

De bucketlist

Al met al lijkt het allemaal net iets te veel op een toneelstukje. Elektronische muziek in de bieb blijft heel out of place voelen, welke plaat Lafontaine en Tjade er ook tegenaan gooien. Het lijkt een soort trailer voor KopjeK-feesten, een showcase, een exhibitie in plaats van het echte werk. KopjeK kan de UB afstrepen van haar bucketlist met bijzondere locaties. Maar deze locatie lijkt vooralsnog niet voor herhaling vatbaar.