Divers en intrigerend muziekprogramma tijdens Artfest

Annalibera, Blue Crime en To Twelve spelen in het Groninger Museum

Tekst: Lotte van Es Foto's: Donald van Tol ,

Op een niet-zo-zwoele zomeravond in juni vindt de tweede editie van Artfest plaats. Het minifestival in het Groninger Museum heette vorig jaar nog Artifest, maar gaat nu onder een nieuwe frisse naam kunstharten veroveren. Cultureel Studentencentrum Usva organiseert het evenement samen met de Groninger Museum-Insiders: een groep jongeren en studenten met passie voor kunst en cultuur. Zij proberen met activiteiten als deze hun publiek te laten zien dat kunst helemaal niet moeilijk of saai hoeft te zijn. Of ze daarin slagen lees je hieronder.

Naast de gebruikelijke kunst aan de muur, is er vanavond een hoop te zien in het Groninger Museum. Bij Artfest worden er namelijk niet alleen rondleidingen gegeven langs de tentoonstellingen van Werkman en Song Dong. Je kunt er een workshop Body Percussie volgen, je eigen stempels maken, een tasje zeefdrukken, je portret laten schilderen door Het Zoldercollectief, je hipsterfoto laten maken bij Usva fotomagie én genieten van muziek. Boven staat DJ Johanz plaatjes te draaien en beneden in het auditorium staan Annalibera, Blue Crime en To Twelve.

Annalibera

Helemaal vanuit Iowa komt Annalibera naar Groningen, in het kader van haar Europese tour. De band bestaat normaal gesproken uit frontdame Anna Gebhardt en twee heren, maar wordt vanavond vertegenwoordigd door twee dames. Op de vloer voor het podium nestelen ze zich tussen de instrumenten, effectpedalen en andere apparaten. Het publiek ziet zijn kans schoon en deponeert de billen ook lekker op de vloerbedekking.

Het is een relaxed, maar toch wat stroef begin van de avond. Dat wil zeggen: niet iedereen kan zich vinden in de muziek van Annalibera. De dames laten het veelbelovende eerste album Nevermind I Love You vanavond wat links liggen en de cassette loveil uit maart komt meer naar voren. De mix van ambient, noise en experimental die zo ontstaat is voor velen net iets te 'out there'. De band bedenkt de setlist nog tussen het spelen door, waardoor het geheel wat rommelig overkomt. Een opmerking uit het publiek vat het eigenlijk perfect samen: "Hé papa, zijn ze nog aan het oefenen ofzo..?" Maar potentie heeft het zeker.

Blue Crime

Het Amsterdamse Blue Crime volgt hierop, en sluit qua potentieel en genre mooi aan op Annalibera. Beide hebben iets zweverigs en experimenteels. Van top tot teen in het wit gekleed en nu óp het podium ziet de tweede band er alleen net iets professioneler uit. Tevens is er een link met het museum. Blue Crime draagt de kunst namelijk een warm hart toe. Zo maakt de band tijdens zijn optredens vaak gebruik van videoprojecties en is de video voor The Whore gemaakt door fotograaf Fan Liao en kunstenaar Gover Meit.

Hoewel de grungy en psychedelische tunes van Blue Crime niet echt gemaakt zijn om bij te zitten, ligt het publiek nog steeds onderuitgezakt op de vloer. Dit doet echter niet af aan het optreden. De debuut-EP TYR valt goed in de smaak, de set is goed opgebouwd en de band trilt de wandplaten van het auditorium bijna van de muur.

To Twelve

Nadat iedereen weer even heeft gefröbeld en is nageschilderd wordt Artfest afgesloten door To Twelve. Deze band van Tilburgse bodem lijkt inmiddels zowat de huisband van het museum te worden. Zo stonden de bandleden afgelopen december nog in de finale van Art Rocks en schreven ze hiervoor het nummer We Will Be Kings Again speciaal voor een kunstwerk uit het Groninger Museum. Deze track is ook te vinden op de EP Us And All Our Dreams.

Anders dan de voorafgaande livemuziek is To Twelve een stuk toegankelijker. In de meerstemmige samenzang zijn invloeden te horen van onder andere Fleetwood Mac, en dat zorgt voor de beloofde kippenvelmomentjes. Het publiek geniet zichbaar en dit maakt het spijtig dat de set moet worden ingekort. De nummers zijn misschien niet heel spannend, maar wel fijn en kunnen zo in een film of op een festival. Het zorgt er in ieder geval voor dat de bezoekers met een warm gevoel weer de regen in stappen.

Het muziekprogramma van het tweede Artfest is divers en intrigerend. Samen met alle andere activiteiten zetten de GM-Insiders en de Usva hiermee een hele leuke avond neer. Eentje waar je het museum eens van een andere kant kunt bekijken én beluisteren.