Reigning Sound viert jubileum van de reigning king van Vera

Een warm – heel warm – eerbetoon aan Peter Weening

Tekst: Jesse Havinga & Nargiza Mamadazimova Foto's: Harold Zijp ,

Het was op en top Vera, afgelopen woensdagavond. Een volle, zwetende, zinderende zaal en rauwe, doorvoelde garagerock. Een mooi voorbeeld van de richting die Vera is opgegaan sinds Peter Weening 35 jaar geleden de taak van programmeur op zich nam. Weg met de relatieve afstandelijkheid van jazz en blues; enter dampende zalen met pop en rock waar echt iets gebeurt. Het is die aanpak die ervoor heeft gezorgd dat Vera is uitgegroeid tot een begrip in de popwereld. Vanavond staat de zaal tot de nok toe vol met mensen die Weening een warm hart toedragen.

De hittegolf spaart ook de grote zaal van Vera niet, maar dat heeft het publiek er niet van weerhouden om te komen. Voor deze speciale gelegenheid is zelfs de bar boven in de Kemenade open, waar je speciaalbier kan kopen. Vanavond staat daar ook de tafel voor cadeaus. Aan de Amsterdamse band The Check 1-2 de eer om vanavond het voorprogramma van The Reigning Sound te verzorgen. De 'schuldige' van het feest – Peter Weening – kondigt The Check 1-2 met een paar zinnetjes aan, waarna de band los mag gaan. De mannen zien er enthousiast uit, klaar om te rocken. De nummers die The Check 1-2 speelt zijn energiek en aanstekelijk, typisch voor garagerock. Toch komt het optreden niet helemaal over, het geluid lijkt wat 'plat'. Misschien heeft de hitte iedereen toch te pakken gekregen en wordt het daardoor lastig je aandacht bij het optreden te houden. Desondanks zijn er genoeg fans in de zaal die met volle teugen genieten en dat redt de sfeer.

Als de The Check 1-2 klaar is met zijn optreden, is er een leuk moment: Peter Weening wordt door Robert Bangma, directeur van Vera, namens alle medewerkers gefeliciteerd met zijn jubileum. De man van de avond krijgt een grote cheque aangereikt waarop staat dat hij 'een fiets naar keuze' krijgt. Maar dat is nog niet alles, want niemand minder dan Ron Jans komt het podium op. Peter Weening is een enorme voetbalfan. Volgens Weening zelf is het beroep van programmeur bij Vera bijna het mooiste ter wereld. Bijna, want profvoetballer zou nóg mooier zijn. Dat wetende, geeft Ron Jans hem namens de FC een FC Groningen voetbalshirt cadeau. Daarop staat Weenings eigen naam en rugnummer 35, voor het aantal jaren dat hij Vera-programmeur is.

De gratis prosecco die aan elke bezoeker wordt aangeboden is lang niet genoeg verfrissing voor iedereen. Met als gevolg dat een groot deel van de Oosterstraat na het voorprogramma gezellig vol staat met mensen die op de één of andere manier verbonden zijn of zijn geweest met Vera. Ook mensen die al jaren en jaren niet meer bij de club zijn geweest komen vanavond opdagen – voor Peter Weening – maar waarschijnlijk ook voor Reigning Sound. Aangekondigd als één van de favoriete bands van de programmeur zelf, dus de verwachtingen zijn hoog. Frontman Greg 'Oblivian' Cartwright, die zijn bijnaam dankt aan zijn tijd in de punkband The Oblivians, is onmiskenbaar de spil van Reigning Sound en belichaamt zo ongeveer alle stijlen die bij Vera-publiek populair zijn. Naast voorgenoemd punkverleden zijn ook duidelijk R&B- en soulinvloeden te horen. Dit zorgt ervoor dat wat in de kern gewoon ordinaire garagerock is toch boven zichzelf weet uit te stijgen.

Veel goeds komt ook door de fenomenale stem van Cartwright. Helder, scherp, ruw maar ook mooi – mooier dan een punkband 'mag' hebben. Over punk gesproken, de lengte van de nummers doet ook aan dat genre denken. Reigning Sound speelt in anderhalf uur een enorm aantal nummers. Bijna alles up-tempo, maar een paar in bluestempo. Voor de afwisseling is dat goed, want de ritmesectie brengt weinig groove en op een gegeven moment gaat het rechtoe-rechtaan-gehalte een beetje tegenstaan. Het R&B- en soulgeluid komt vooral naar voren in de toetsen en de zang. Iets meer daarvan bij de rest van de band was leuk geweest. Hoewel, dan zou er meer gedanst moeten worden en het is de vraag of Vera dat vanavond aankan qua temperatuur. De zaal zindert, het bier wordt in grote hoeveelheden boven hoofden gedragen en Peter, nummer 35, kijkt tevreden toe.