Pagefestival 2015 – Groningse bands krijgen Stadskanaal aan het dansen

Lokaal talent pakt uit op zonovergoten festival

Tekst: Yorick Altena & Jan van der Meulen Foto's: Jan Lenting ,

In het Pagecentrum in Stadskanaal vindt al jarenlang Pagepop plaats. Dit jaar heeft het muziekfeest echter een metamorfose doorgemaakt. Het festival is gegroeid van één naar twee dagen, er zijn theatervoorstellingen en exposities toegevoegd en de naam is veranderd naar het Pagefestival. De line-up is echter nog wel voornamelijk lokaal van aard met vele bekende acts uit de regio. 3voor12 groningen zette koers naar Stadskanaal en proefde op de eerste festivaldag de sfeer op dit zomerse festijn.

Wanneer je het terrein oploopt zie je in één oogopslag wat het Pagefestival te bieden heeft. Het hoofdpodium, een tent, een aantal eetgelegenheden en het gebouw van de scouting waarin liefhebbers van poëzie en singer-songwriters hun hart kunnen ophalen. Aan de allerjongsten is ook gedacht: schminken is gratis en er is een springkussen opgezet. Ook is er een chillruimte verzorgd, maar met het mooie weer blijkt dit overbodige luxe. Voor de mensen die even willen ontsnappen aan het feestgedruis is er gelegenheid een wandeling te maken door het Vledderbos. Op het hoofdpodium, oftewel het Page Stage, wordt alles aan elkaar gepraat door een vlotte jongeman die het vasthouden van zijn microfoon duidelijk heeft afgekeken van artiesten als Eminem en Jay-Z. Hierbij kan het clichématige “Waar is dat feestje?” natuurlijk niet ontbreken.

Na een degelijke rockshow van het Groninger kwartet View for a Day is het tijd voor een hartige versnapering bij Oma’s Snackwagen. Eigenaardig genoeg is het de uitbaters niet helemaal duidelijk of er ook met muntjes betaald kan worden. Na enige navraag wordt duidelijk dat het wel kan, maar toch is het ietwat vreemd dat de organisatie dit uren na het begin van het festival nog niet heeft kortgesloten. Bij de shoarmakraam aan de andere kant van het terrein is het zelfs helemaal niet mogelijk om met munten te betalen, wat in combinatie met de afwezigheid van een pinautomaat in de wijde omtrek van het terrein een gekke beslissing mag heten.

Als er dan toch een kroketje bemachtigd is, treedt Stuart Mavis alweer aan op het hoofdpodium. Popzanger Mavis laat ook hier weer zien een prima showtje op te kunnen voeren. Het optreden lijkt aanvankelijk het kunstje te worden wat we al vaker van hem hebben gezien, ware het niet dat het geluid halverwege het optreden de geest geeft. Na enige verwarring reageert Mavis ad rem en laat het publiek, overigens wel iets gering in aantal, zo dicht mogelijk bij het podium samenkomen om onversterkt de set door te zetten. Na een paar nummers kunnen de versterkers weer aan en herpakt Mavis de show. Het is knap hoe hij hier van een ongeluk een gelukje heeft gemaakt: de sfeer zit er na het intieme intermezzo nog beter in bij de bezoekers.

Wanneer de genuttigde hapjes en drankjes het lichaam weer moeten verlaten, is het tijd om de sanitaire voorzieningen te bezoeken. Buiten het terrein is een toilet geïnstalleerd, dat tegen de betaling van vijftig eurocent te gebruiken is. Helaas is er zoals gezegd in de wijde omtrek geen mogelijkheid om aan contant geld te komen, dus het is raadzaam dit op zak te hebben wanneer je van plan bent het Pagefestival te bezoeken. Gelukkig is het festivalterrein omgeven door bomen en struikgewas, genoeg alternatieven dus.

Later op de avond mag het Groningse europoptrio Partiboi aantreden. Wegens gezondheidsproblemen van zangeres en drumster Anita Sferrazza neemt er een gastdrummer plaats achter het drumstel. Dit weerhoudt Anita er echter niet van om te dansen alsof het lot van de wereld er vanaf hangt. De energie en lekker in het gehoor liggende nummers als Bitchfight missen hun uitwerking op het publiek niet en langzaam maar zeker wordt er hier en daar voorzichtig gedanst.

Partiboi kwam wat dat betreft precies op het goede moment. Het publiek is duidelijk opgewarmd voor het swingende ska-ensemble Knight Susan dat meteen daarna is geprogrammeerd. Na weer een spectaculaire aankondiging van de vlotte gastheer, waarbij hij zijn microfoon op al even spectaculaire wijze in zijn handen weet te houden, is het publiek er helemaal klaar voor. Er wordt gehost en geklost en iedereen heeft het duidelijk naar de zin. Het veld is inmiddels ook aanzienlijkvoller geworden. Sowieso is het aantal bezoekers in de loop van de dag aanzienlijk toegenomen. Op de lange termijn groeit het festival blijkbaar ook, gezien de uitbreiding naar twee dagen. Het zou mooi zijn als deze lijn volgend jaar doorgezet wordt, dan kan Stadskanaal uitkijken naar weer een mooie editie!