Groningse hippies verzamelen zich in Vera

Eerste editie Gypsy Fest: een geslaagd feestje

Tekst: Femke van Arendonk Foto's: Bob de Vries ,

Voor het eerst presenteert Vera het Gypsy Fest in Groningen. Een festival dat in het teken staat van zigeuner- en folkmuziek. Wie weleens naar het International Gypsy Festival in Tilburg is geweest, zal de namen op het programma (Trikosis, HoppaH! en Grassmoawer) herkennen. Het zijn namelijk drie toonaangevende bands binnen het genre van de gypsymuziek.

Neem de tijd

Om half negen zou Trikosis beginnen. In Vera is het nog erg rustig. Een paar hippies komen voorbij en bestellen hun drankje aan de bar. Ook de band laat nog op zich wachten. Echt van de tijd is de groep niet, maar dat geeft Vera wel de gelegenheid om wat voller te lopen. Misschien dat Trikosis daarop gewacht heeft, want om negen uur gaan de muzikanten van start. Het wordt druk voor het podium en er wordt meteen gedanst.

Multiculti Trikosis

Trikosis is een multicultureel gezelschap (de leden komen uit Nederland, Italië, Spanje, België en Congo). Zanger Emmanuel begint over de band te vertellen met een zwaar Italiaans accent. ”De bandleden komen vandaag uit Brabant en Italië, niet zo’n groot verschil”, grapt hij. Ook al zegt hij niet veel, het plezier straalt van zijn gezicht. Ook de overige leden hebben er duidelijk zin in. Er staan vijf muzikanten op het podium en één danser, Lucas genaamd. Een paar dames in het publiek vragen zich af of hij er ook voor betaald krijgt, want veel verschillende dansjes kent ie niet. Als de begintune van Sweet Home Alabama wordt ingezet begint iedereen mee te zingen. Het nummer dat de band speelt is totaal anders, maar dat mag de pret niet drukken. Verstaanbaar is het toch niet, want de zanger zingt niet heel duidelijk.

Feestband Hoppah!

Vrijwel direct na Trikosis staat de Groningse band HoppaH! op het podium. ”We komen helemaal uit…. Groningen”, roept zanger Serge van der Laar. De feestband maakt gebruik van een groot aantal instrumenten, waaronder accordeon, viool, drums en klarinet. Dit doet overigens elke act van vanavond, want dat kenmerkt de zigeuner- en folkmuziek. Ze beginnen met de nummers Mijn Vriend en Troubadour. In dat laatste nummer, zo verzekert Serge ons, zingen ze over de lul van de troubadour. ”Alleen komt dat niet letterlijk in de tekst voor.”

HoppaH! staat ook bekend om zijn minder vrolijke nummers. Serge is daar eerlijk in, want na de eerste paar nummers verkondigt hij dat het tijd is voor depressieve muziek. De teksten zijn inderdaad wat verdrietiger, maar de muziek blijft vrolijk klinken. Het nummer Maar Ach, Maar Ja gaat over de wereld – dat deze helemaal naar de klote gaat. Dat God ons niet kan redden met Jezus aan het kruis. Een nummer dat wel bij deze tijd van ellende past.

We want more, HoppaH!

Als HoppaH! klaar is gaan de lichten weer aan, maar het publiek wil daar niets van weten en roept om nog een nummer. HoppaH! is de beroerdste niet en de band komt terug voor nog één extra nummer met de titel Hou Je Kop. Goede afsluiter vindt Serge, want hierna is het de beurt aan de volgende band. Als een gast in het publiek nog iets onverstaanbaars joelt, roept Serge terug dat ie zijn kop moet houden. Net als de titel van het nummer, een mooi ezelsbruggetje. De la-la-la’s die vervolgens gezongen worden, schreeuwt het publiek vrolijk mee. Dat het gezellig is, is duidelijk.

Grassmoawer wil bier

Daarna is het de beurt aan Grassmoawer, ook een Groningse band. Helaas gaat er het één en ander mis met de techniek en moet het publiek wat langer wachten. Zanger Dolfski roept nog eens door de zaal dat het bier op is en dat Vera daar iets aan moet doen, want ”zonder bier kunnen we niet spelen.” De toon is gezet en een aantal mensen in het publiek kijkt een beetje verward. Hoort dit bij de act of meent de man het echt?

Monster

Gelukkig komt het toch nog goed met Grassmoawer. De band gaat los met het nummer Monster en de zaal danst goed mee op de aanstekelijke muziek. Eén persoon durft het aan om te gaan crowdsurfen op de wilde klanken van Grassmoawer. Wel vertrekt er veel publiek, want de niet-Groningers moeten naar huis.

Volgend jaar weer?

Al met al een geslaagde avond. Drie zeer verschillende bands met uiteenlopende kwaliteiten. De ene band is beter dan de andere en dat is ook duidelijk te merken aan de reacties van het publiek. Het festivalletje in Vera is zeker voor herhaling vatbaar. Voor volgend jaar een hele dag gypsymuziek?