ESNS15: Oordoppen in en dansschoenen aan in de Etage

Lokale bands geven alles tijdens Grunnsonic vrijdagavond

Tekst: Lotte van Es Foto's: Jan Lenting ,

Tijdens Eurosonic Noorderslag is er ook voor de mensen zonder kaartje genoeg te beleven. De randprogrammering van het showcasefestival in Groningen wordt elk jaar uitgebreider en veelbelovender. Zo zijn er ook dit jaar een stuk of 30 vrij toegankelijke feestjes en evenementen, waarbij Grunnsonic deel uit maakt van de officiële gratis programmering.

Dansen in een videoclip

Op Grunnsonic wordt er door lokale acts opgetreden in verschillende cafés en clubs in de stad, waaronder De Etage. Deze zaal boven in het pand van De Drie Gezusters staat normaal vooral in het teken van house- en technofeesten, maar wordt vanavond gebruikt om drie bands een podium te bieden.

Het spits wordt afgebeten door View For A Day. De vierkoppige formatie speelt sinds 2013 samen en wil het komende jaar vooral gaan werken aan een sterke live-show. Deze kan vanavond perfect getest worden, want de zaal is vanaf het begin goed gevuld. Ook de aanwezigen blijven niet ongezien, want er wordt tijdens het optreden beeld geschoten voor de nieuwe video van het nummer Brighter Day. Het publiek maakt dus zomaar kans om binnenkort in de nieuwe clip van de jongens te verschijnen.

De muziek van View For A Day hangt een beetje tussen alternative en poprock in en dat is geen onaangename combinatie. Er zit veel interessante samenzang in de nummers, maar deze pakt helaas niet altijd even goed uit. Meer dan eens is het niet zuiver en dat valt extra op doordat de zang een zo aanwezig element is. Gelukkig worden de jongens door het publiek vergeven en zingt men luidkeels mee met de nieuwste single All Or Nothing en valt ook de cover van Clean Bandits Rather Be in de smaak.

Funky vibes

Tussen de optredens door wordt de boel vrolijk aan elkaar gekletst in de loungezaal die een paar traptreden van het podium verwijderd is. Hier worden nieuwe singles van lokale artiesten afgespeeld en worden er ook een paar akoestische nummers live neergezet.

Wanneer het de beurt is aan Animal Antics loopt de temperatuur in De Etage hoog op door de drukte. Achterin staat men op de tenen om te kunnen zien wat er gebeurt en voorin wordt er al vanaf het eerste nummer gedanst. Achteraf gaat zelfs het gerucht dat Jan Smeets van Pinkpop ook aanwezig was. Waar of niet, Animal Antics lijkt in ieder geval hard op weg naar een doorbraak. De popnummers zijn catchy en de refreinen worden dan ook meteen opgepikt door het publiek. Met hun nieuwe werk, waaronder de single Sober Daylight, gaat de band een meer funky kant op. Toch blijft de gelijkenis met The Kooks onmiskenbaar aanwezig. De jongens genieten zichtbaar en de zaal gaat er vol in mee.

Of De Etage een geschikte locatie voor liveoptredens is, blijkt twijfelachtig. De zaal is misschien lang maar ook erg smal, waardoor het overgrote deel van het publiek geen best zicht op het podium heeft. Ook zijn oordoppen op de eerste rij zeker geen overbodige luxe en is zelfs een gesprek voeren in de achterste hoek van de zaal een opgave.

Publiek bij elkaar sprokkelen

Dit merkt het publiek zeker als Sprokkelhout begint. De alternative indierock van de band knalt letterlijk de zaal in, maar deze is jammer genoeg wat leeggelopen. De reden hiervoor zou zomaar kunnen zijn dat de band Kensington zojuist aan hun optreden op de Grote Markt is begonnen. De jongens laten zich er echter niet door uit het veld slaan en geven wat ze in zich hebben.

De muziek die Sprokkelhout maakt is duidelijk experimenteler dan die van de rest van de line-up en dit is dan ook terug te zien in de performance. De band gaat zelf volledig op in wat ze doen wat mooi is om te zien. Het publiek trekt langzaam weer aan en blijft plakken tot het eind van het optreden. Ook Sprokkelhouts nieuwe single The Joker wordt goed ontvangen.

Al met al is de vrijdagavond in De Etage er een van wisselende drukte, maar daarom niet minder noemenswaardig. Drie bands spelen stuk voor stuk met ontzettend veel plezier en passie en dat is, of je nou van funk of alternative rock houdt, nooit een straf om naar te kijken.