Voorronde Metal Battle Groningen: Van Polka tot Deathcore Voorronde Metal Battle Groningen: Van Polka tot Deathcore

Corvus wint de juryprijs, Foul is de publieksfavoriet

, Tekst: Robert Haan & Foto's: Joey Feikens

Voorronde Metal Battle Groningen: Van Polka tot Deathcore

Corvus wint de juryprijs, Foul is de publieksfavoriet

Tekst: Robert Haan & Foto's: Joey Feikens ,

Voor nieuwe up-and-coming metalbands is het de kans om zich te bewijzen: de Metal Battle. Met voorrondes in alle twaalf provincies vindt de selectie plaats voor de halve finale. Uiteindelijk zullen er drie bands overblijven die de strijd met elkaar aangaan in de finale. Afgelopen vrijdag vond de voorronde voor de provincie Groningen plaats in Vera en vier noordelijke bands gingen de strijd met elkaar aan.

Aan Re-Volt is het de eer om het spits af te bijten. Wanneer ze met maskers en al het podium opkomen verwacht je een Groningse versie van Slipknot. Hun stijl is daarentegen meer hardrock en heavy metal dan vermoed. Uptempo drums in combinatie met Motörhead-achtig bas- en gitaarspel wisselen zich af met stukken die wat op powerballads lijken, wat resulteert in een leuke hard-zachtdynamiek. Af en toe is het wat vals en de zang ligt er wat te dicht op, maar aan hun inzet zal het niet liggen. Zoals de jury terecht opmerkt moeten ze nog iets meer hun eigen stijl ontwikkelen.

Corvus speelt daarna. Ze spelen een prettig gestoorde set met veel crossover-metal. Net zoals bij bands als Suicidal Tendencies en Limp Bizkit worden elementen uit andere genres in een metaljasje gestoken. Corvus maakt daarbij gebruik van funk, hip hop en zelfs polka, wat resulteert in een geluid dat klinkt als Weird Al Yankovic in combinatie met Rage Against The Machine. Hoewel de band misschien een beetje de vreemde eend in de bijt is, wisten de bandleden toch een vrolijk en energiek optreden neer te zetten.

Vervolgens is het tijd voor de deathcore van Lost in Bermuda uit Meppel. Keihard geluid en hoge technische vaardigheden die resulteren in snelle wisselingen van riffs en ritmes. De zanger heeft een redelijk goede grunt, ook al komt hij niet altijd boven de rest van de band uit. Ondanks de technische problemen van de bassist laat de band zich niet kennen en weten ze een goede, stevige set neer te zetten. Genoeg potentie bij Lost in Bermuda, dat is zeker.

Foul is de afsluiter van de avond. In vergelijking met de rest van de bands hebben zij het meest complete geluid. De vijf bandleden zijn erg goed op elkaar ingespeeld en brengen een leuke, gevarieerde set ten gehore. De zanger weet het juiste midden te vinden tussen een stevige grunt en zijn rauwe zang. De twee gitaristen vullen elkaar goed aan en geven de nummers mooi vorm. De aanwezige toeschouwers hebben het erg naar hun zin en als de band door hun tijd heen is, heeft het publiek er nog lang niet genoeg van.

Na een optreden van oud-winnaar Destitution, worden alle bands op het podium gevraagd voor de uitslag. De publieksprijs gaat met veruit de meeste stemmen naar Foul, wat uit de reacties van het publiek tijdens hun optreden ook wel te verwachten was. De grote verrassing van de avond is echter het winnen van de juryprijs door Corvus. Hun eigenzinnige stijl en energieke optreden gaf daarbij de doorslag en blij verrast nemen de bandleden de prijs in ontvangst. Op 14 maart staan zij in de halve finale in Hoogeveen en daar zullen zij het in elk geval opnemen tegen Miscall en Heartgrown. Of ze daar een even grote kans maken, moet nog blijken, maar een vrolijk feestje wordt het zeker.  

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen