WinterWelVaart zet koers naar geslaagd weekend met drukbezochte openingsdag

Knap geprogrammeerd programma met o.a. Douwe, Out Of Order en De Kat zorgt voor drukte rondom Hoge Der A

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Jan Lenting ,

WinterWelVaart oogt weer als een pareltje aan het Hoge en Lage Der A in Groningen. Grootse schepen zijn naar de stad gevaren en hebben aangemeerd aan de kade. Met sfeervolle lichtjes, gezellige barretjes en heel veel mensen is Groningen weer even in zijn eigen winterwonderland. De eerste dag is al een groot succes: met een gevarieerd muziekprogramma weet het festival ontzettend veel bezoekers te trekken. Van garagerocksters Out Of Order tot aan de bluespsychedelische klanken van De Kat.

Douwe

‘Gewoon Douwe’ werd hij tijdens zijn eerste solo-optreden al op het internet genoemd. Groningers kennen hem voornamelijk van zijn band The Black Cult, maar Douwe speelt vanavond voor de tweede keer solo. Terwijl deopgenomen drums en beats vanuit zijn laptop komen, speelt Douwe er met zijn gitaar en galmende microfoon overheen. Waar Douwe in het begin van de set soms nog wat onwennig staat te lachen en zich een beetje probeert te verschuilen achter zijn donkere lokken, staat hij tijdens de tweede helft van de set te rocken en vergeet je haast dat hij daar in zijn eentje staat.

Met een ongeschreven setlist, een dosis humor, een cover van Taylor Swift en zelfs een kerstnummer weet Douwe het publiek op de Nicolaas Mulerius uitstekend te vermaken. Zijn kerstnummer Laid For Christmas komt uit op het label Geertruida en staat vanaf volgende week op de luisterpaal van 3voor12. Wij krijgen vanavond alvast een voorproefje: geen noisepunk-kersthit, maar een sound die het echte kerstevoel teweeg brengt. Je zou denken dat een 'singer-songwriter' intiemere liedjes maakt dan met een volle bezetting, maar niets is minder waar in dit geval. Tijdens de laatste twee nummers lijkt het schip zelfs qua oppervlakte wat te klein voor Douwe en zijn muziek.

Out Of Order

Groningen is een garageband rijker. Na amper twee maanden een aantal shows te hebben gespeeld mogen de drie dames van Out Of Order ook op het mooie WinterWelVaart spelen. Na wat technische mankementen staat de band met redelijk wat zelfvertrouwen te spelen op een afgeladen Nicolaas Mulerius. De interactie tussen zangeres/gitarist Anna en drumster Julia is ontzettend leuk om te zien en wekt veel sympathie voor deze punkgirlband. De bassiste Aske laat zich helaas minder zien vanavond. Anna kijkt verveeld het publiek in, recht in de ogen van de bezoekers. De juiste houding voor de harde, korte en speelse muziek van de drie meiden.

Erg jong zijn ze, maar ze lijken goed te weten hoe ze garagerockliedjes moeten maken. De gitaarriffs doen soms sterk denken aan Arctic Monkeys, maar veelal zijn de ritmesecties sneller en korter. Wel wordt er binnen de lijntjes gekleurd in dit genre en is er weinig ruimte voor eigen invulling. Het enthousiasme werkt aanstekelijk op het publiek, want naast de moeders van de meiden zijn er ook andere bezoekers die duidelijk aan het genieten zijn.

De Kat

Het grootste schip van het festival, De Tromp, staat tien minuten voor het beginnen van De Kat compleet afgeladen. Zodra het optreden begint, past er dan ook haast niemand meer bij. De band is slechts voor een paar bezoekers te zien, want de bandleden staan gelijkvloers met de bezoekers. De mensen vooraan krijgen mee wat er gebeurt, maar het grootste deel van het publiek moet het alleen doen met hun gehoor. De lange uitgerekte psychedelische solo’s vliegen je om de oren waar opzwepende drums in combinatie met speelse gitaren de boventoon voeren.

Dat de gitaristen hun spel goed spelen, is hoorbaar. Het ritme van de drummer en bassist is explosief. De band klinkt hypnotiserend, maar toch is het jammer dat niet te zien is wat er op het podium gebeurt. De hypnose en chemie onderling, wat een belangrijk element is van De Kat, valt hierdoor in het niet, waardoor men al gauw luisteren afwisselt met kletsen met de buurman of buurvrouw. De kracht van de band, het meeslepen van het publiek, mist hier vanavond, waardoor het geheel minder goed over komt. De band speelde erg goed, maar de drukte van het schip deed leiden tot minder oplettende luisteraars.