Melodica Festival - De eerste dag

Bonte verzameling singer-songwriters in volgepakte Kroeg van Klaas

Tekst en foto's: Harold Zijp ,

Het Melodica Festival is dit jaar uitgesmeerd over maar liefst drie dagen. De eerste dag is de bonte verzameling singer-songwriters en moderne folkliefhebbers neergestreken in de Kroeg van Klaas, het warme, cultureel kloppende hart van de gezellige Oosterpoortwijk. Voor een volgepakte kroeg is het altijd lastig de aandacht vast te houden. Zal het de voornamelijk Nederlandse muzikanten lukken?

De sfeer in de Kroeg van Klaas is vanaf het begin gemoedelijk en positief richting alle artiesten op de eerste dag van het Melodica Festival. Dit zal niet in de laatste plaats te danken zijn aan host Harm Ridderbos (Town of Saints) die iedere act vol enthousiasme in- en uitluidt, en aanmoedigt vooral ook de rondgaande hoed niet te negeren. Het festival is gratis toegankelijk, maar de benzine voor de uit Europa afgereisde artiesten moet natuurlijk wel vergoed worden! Dat Europese gehalte valt op deze eerste avond nog mee; het Duitse We Used To be Tourists is de enige buitenlandse act, twee zijn afkomstig uit Volendam en twee uit Groningen.

Nadat de Groningse Mijke Eryng lekker enthousiast de zaal heeft warmgespeeld met een aantal heel aanstekelijke popliedjes, waarbij de grens van de geluidslimiet nadrukkelijk werd opgezocht - nou liggen die bij de Kroeg van Klaas helaas vrij laag - is het de beurt aan The new Poor

Dit duo is gelijk één van de hoogtepunten van de avond. Soms breekbare, dan weer krachtige liedjes waarbij er optimaal gebruik wordt gemaakt van hun geslaagde meerstemmigheid.

Na de Groningse opening is het de beurt aan Volendam, dat de band Dandelion en singer-songwriter Alain Fournier inzet. Beiden bewijzen dat Volendam niet één kunstje, maar een veelzijdigheid aan stijlen biedt. Dandelion klinkt, met goede bassist en prima vocalen, lekker poppy. Fournier, eigenlijk Frank Bond, is een gedegen songsmid. Toch is het daarmee wel gezegd, en weten ze minder te boeien dan de Groningers.

Het andere hoogtepunt van de avond is het Duitse We Used To Be Tourists. Qua stijl leunt de band, met onder andere een mandoline, het dichtst tegen Americana aan. De muzikanten slagen er met een aantal zeer catchy songs zelfs in het publiek te verleiden tot wat ongedwongen community singing. Hele mooie afsluiting van een geslaagde eerste avond.