Gevarieerde en geslaagde 666 Lepel show

Drie Nederlandse toppers in De Gym

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Jan Lenting ,

Organisator Lepel bestaat zes jaar, zes maanden en zes dagen. Dit jubileum wordt vrijdag gevierd in De Gym met The World of Dust, Bert Scholten en Naive Set. Drie acts die allemaal in een verschillend straatje zitten maar vanavond alle drie indruk weten te maken.

The World of Dust is het eenmansproject van Utrechter Stefan Breuer, ook bekend als The Subhuman en bassist van I Am Oak. Overeenkomsten met vooral die laatste band zijn er zeker, met name in de mooie diepe stem van Breuer. Vanavond in De Gym klinkt het kaal en rustig met alleen gitaar en vocalen, terwijl The World of Dust op de plaat iets meer aankleding heeft. Maar de knap in elkaar zittende nummers komen zo juist nog beter tot hun recht. Breuer weet de zaal stil te krijgen, daar waar later op de avond een deel van het publiek druk staat te praten. De geprojecteerde zelfgemaakte collages voegen een extra dimensie toe en zijn in combinatie met de kabbelende muziek zeer rustgevend. De toegevoegde gitaarpartijen aan het eind van het laatste nummer van de set zorgen voor een wat hardere afsluiting van een zeer goed optreden.

Bert Scholten kan inmiddels gezien worden als een cultfiguur in de Groninger muziek- en kunstscene. Met Earth Control en Hun Bed maakt hij al vervreemde popmuziek, maar onder zijn eigen naam is hij misschien nog wel een stuk leuker en interessanter. Zijn schreeuwerige en semi-vals gezongen teksten gaan over alledaagse dingen als belastingcontroleurs, het internet en de naamgever van de term silhouet. Elektronische beats en samples vormen de basis en zijn soms verrassend dansbaar en af en toe kiezelhard. Omdat in het begin iedereen in het publiek op veilig afstand blijft staan, duwt Bert ze zelf maar even richting het midden. Daarna is de ban gebroken en staan de meeste mensen met een gefascineerde glimlach te kijken. De figuratieve popmuziek slaat aan en hoewel er van alles mis gaat is de show van een krap half uur verbazend leuk.

De tijd dat Naive Set nog voor een prikkie in een kleine zaal te zien is, zou binnenkort zomaar eens voorbij kunnen zijn. Een dag voor het optreden in De Gym stond het internationale viertal uit Amsterdam, bestaande uit een Amerikaan, een Duitser en twee Nederlanders, in De Wereld Draait Door en de recensies op het net uitgekomen album Dragon zijn zonder uitzondering zeer positief. Ook live laten de heren horen waarom deze recente lof ze meer dan toekomt. De uiterst melodieuze indiepopnummers trekken de beste elementen uit moderne bands als Ultimate Painting en oudere toppers als The Feelies en The Clean. De luchtige draai die Naive Set aan het geluid geeft voelt knap genoeg ook nog eens eigentijds aan. De zaal is ineens een stuk voller dan bij de eerste twee acts en vrijwel iedereen staat met z’n hoofd mee te knikken op nummers als het gejaagde Dieter Ram’s Wife en hun afsluiter Like That. Elk nummer heeft wel een hook of een bas- of gitaarriedeltje dat de aandacht trekt en de refreintjes zijn zonder uitzondering prachtig en vaak meerstemmig gezongen. Een mooi eind van opnieuw een zeer geslaagde en gevarieerde Lepel-avond waarvan er hopelijk nog vele zullen volgen.