Single review: Ten Years Today - Alright Single review: Ten Years Today - Alright

Recht voor z'n raap en makkelijk in het gehoor

, Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Lenting

Single review: Ten Years Today - Alright

Recht voor z'n raap en makkelijk in het gehoor

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Lenting ,

Deze piepjonge musici zijn misschien nog niet bevoegd om te rijden of te stemmen, maar wat ze wél kunnen, is muziek maken. De band is naar eigen zeggen energiek, recht in je gezicht en schatplichtig aan jaren zestig garagerock en de vroege Red Hot Chili Peppers. Onlangs bracht de groep de nieuwe single Alright uit.

Het nummer opent met een gitaarlijn die iets weg heeft van een lichte variant van Stone Temple Pilots’ Big Bang Baby. Recht in je gezicht zijn ze zeker, want binnen een minuut weten we hoe de jongens van Ten Years Today in het leven staan. De regels “I don’t care whether you want me or not, I don’t care if you think I’m a nut” laten namelijk weinig aan de verbeelding over. Het vlotte drumspel en de luchtige gitaarpartij maken de opening van het nummer tot een speels geheel.

In het refrein wordt nog maar eens benadrukt dat deze mannen zich weinig van de mening van anderen aantrekken, ze geloven het allemaal wel. Zanger Floris van Luijtelaar zingt herhaaldelijk “It’s alright” met een stem die ergens lijkt op die van Kurt Cobain. Ondanks de hier gemaakte vergelijking met grungeartiesten Stone Temple Pilots en Kurt Cobain, is de muziek absoluut geen grunge te noemen. De single klinkt vrolijk en ligt makkelijk in het gehoor: geknipt voor de aankomende zomer. Halverwege het nummer horen we de bridge, die echter een climax mist, waardoor het nummer als geheel iets aan kracht moet inboeten.

Op de B-side vinden we This Is My Life. Het tempo in dit nummer ligt iets lager, maar de inhoud lijkt aan te sluiten op de boodschap die Alright over wil brengen. Deze heren zijn bezig met dat wat ze het liefste doen, en dat doen ze met overtuiging. “Music gave me everything, it’s my life”. De band laat dezelfde frisheid en zelfverzekerdheid als in het vorige nummer horen en dat maakt deze twee nummers tot een fijn geheel.

Ten Years Today laat met het uitbrengen van de single horen dat ze doen waar ze zin in hebben en, bovenal, doen wat ze leuk vinden. De muziek straalt energie uit, maar mist hier en daar misschien nog net dat schepje erbovenop om écht te overtuigen. De heren zijn misschien nog net niet droog achter de oren, maar dat is niet erg. Het is alright.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen