Town Of Saints viert thuiskomst in bomvol en uitgelaten Vera Town Of Saints viert thuiskomst in bomvol en uitgelaten Vera

Vrienden en trouwe fanbase verwelkomen Gronings/Fins gezelschap na Europese tour

, Tekst: Saskia Evers Foto's: Bob de Vries

Town Of Saints viert thuiskomst in bomvol en uitgelaten Vera

Vrienden en trouwe fanbase verwelkomen Gronings/Fins gezelschap na Europese tour

Tekst: Saskia Evers Foto's: Bob de Vries ,

Ongeveer een jaar geleden raakte de muzikale loopbaan van Town Of Saints in een stroomversnelling. Niet alleen verscheen debuutalbum Something To Fight With, de band behaalde ook faam door een minuut in De Wereld Draait Door en werd door 3FM benoemd tot Serious Talent. Dat het Town Of Saints voor de wind ging, bleek eveneens toen de - gratis - albumpresentatie in Vera uitverkocht was. De afgelopen maanden toerde het gezelschap door maar liefst twaalf landen. Deze week keerde de band terug naar Nederland en vierde dit donderdag in een nieuwe bezetting in Vera.

Honig

Voorprogramma Honig is beslist geen onbekende in Groningen en ook niet van Town Of Saints, aangezien hij eerder dit jaar onder andere op Eurosonic Noorderslag en het Melodica Festival speelde. Vanavond staat Honig met band in Vera. Aanvankelijk begint de set enigszins fragiel en wordt een gitaar met een strijkstok bespeeld. Al gauw knalt de band er iets bombastischer in, waarna rustig en stevig materiaal met elkaar worden afgewisseld. Halverwege de set worden Townies Harmen Ridderbos en Heta Salkolahti op het podium gevraagd. Ridderbos gedraagt zich als een stuiterbal en laat zien stiekem een multi-instrumentalist te zijn, terwijl zijn wederhelft de viool bespeelt.

Town Of Saints

Wanneer Town Of Saints zelf als hoofdact het podium beklimt, wordt meteen duidelijk hoe de band - wellicht door alle media-aandacht - is gegroeid. Niet alleen qua formatie - het duo heeft inmiddels versterking van multi-instrumentalist Arwin van der Ploeg, drummer Jesse Bosman en de Finse basgitarist Jukka Kiviniemi - maar ook wat betreft het optreden. Waar Ridderbos en Salkolahti eerder met louter instrumenten huiskamers en kroegen op stelten zetten, staat in Vera een echte show inclusief rook en door een discobal gecreëerde lichteffecten. Het geheel doet professioneel en zelfs een tikje gelikt aan.

Zoals wellicht te verwachten valt met een grotere bandformatie, zijn vanavond ook de nummers in een nieuw jasje gehuld. Meer instrumenten betekent immers ook meer mogelijkheden. Vaak pakt dat positief uit, maar soms verliest het nummer daardoor ook zijn kracht. Er wordt veel gebruik gemaakt van effecten. Ridderbos heeft een flinke galm over zijn zang, die hier en daar minder mag. Instrumentale stukken duren soms net te lang waardoor de verveling toeslaat.

De tomeloze energie van de bandleden, en met name Ridderbos die als een enthousiaste hond op het podium staat te springen, maakt echter heel veel goed. Nummers als Euphrates, Stand Up en Alps zorgen voor veel enthousiasme in het publiek. De bandleden hebben er zichtbaar plezier in en zijn duidelijk blij weer in Groningen te zijn, te midden van vrienden en een trouwe fanbase. Aan het eind van de set springt Ridderbos zelfs met gitaar en al het publiek in om daar te midden van diezelfde vrienden springend het optreden tot een geslaagd einde te brengen.

Bij het allerlaatste nummer in de toegift, Alps, vraagt Ridderbos zelfs de mensen die het nummer kennen het podium op te komen. Zo vult het podium zich met vrienden van de band, die samen met de muzikanten de avond op feestelijke wijze afsluiten. Town Of Saints is thuis!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen