FM Belfast brengt de zomer terug naar Simplon

En daar horen de nodige zwembroeken en slingers bij

Tekst: Lotte van Es Foto's: Bob de Vries ,

Voor slechts één Nederlandse show reisde FM Belfast af naar Groningen, helemaal vanuit IJsland. In 2010 stond de groep nog op Lowlands en 5 Days Off, maar sindsdien bleef het hier wat stil rond de band. Ondertussen zijn er twee nieuwe albums bij gekomen, waarvan de nummers al net zo dansbaar zijn als die van de eerste plaat.

Eighties verantwoord
De avond wordt afgetrapt door de bebaarde Berndsen, ook afkomstig uit IJsland. Het lijkt een wat sneue bedoeling te worden, want in de zaal staat slechts een man of twintig. Maar dit maakt de beste man niks uit. Met de volste overgave performt hij zijn electropopliedjes. Zijn outfit matcht met zijn sound; helemaal jaren ’80. Zijn lage galmende stem en elektronische soundscapes doen denken aan New Order en Bronski Beat en zijn uitermate dansbaar. Dit laatste vindt hijzelf blijkbaar ook want hij besluit op een gegeven moment zelf de halflege dansvloer op te vullen.

Springen
Na een kleine drie kwartier wachten betreedt FM Belfast het podium. De bezetting van de band kan variëren van drie tot acht man, maar vanavond houden ze het bij zes. De toon wordt direct gezet met Par Avion, afkomstig van het eerste album. De vrolijke electro knalt de (nu beter gevulde) zaal in en het publiek springt meteen mee wanneer daarom gevraagd wordt. Even later komt er een koffer het podium op, die vol met vlaggetjes en slingers blijkt te zitten. De zangeres begint tussen het zingen door alles en iedereen te versieren.

Zingen
Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir is ook meteen de enige dame op het podium. Samen met vijf andere heren met al even onuitspreekbare namen brengt ze de meezingbare teksten ten gehore. Van die heren heeft er eentje kniebeschermers om en sambaballen vast, en staat er eentje achter de knoppen en neemt een de drums voor zijn rekening. Doordat zo goed als alle tekst door de hele band gezongen wordt, valt het minder op dat de bandleden afzonderlijk geen bijster sterke zangers zijn. Dat maakt ook eigenlijk helemaal niks uit, want alle overgave, plezier en gekkigheid van de band maken het goed.

Ondergoed
Bij gekkigheid mogen we denken aan breakdancesolo’s, random rapteksten en Lóa die op een gegeven moment wordt gehuld in minstens vier kilo glitterslingers. Bij de rest van de band gaan opvallend genoeg juist steeds meer kleren uit en men vraagt zich af of dit optreden gaat eindigen in naaktloperij. Dit valt gelukkig mee, maar bij de hit Underwear staat de groep wel degelijk in het ondergoed. Een aantal jongens uit het publiek besluit spontaan ook maar de broek te laten zakken en het feestje kan niet meer stuk.

IJsland brengt warmte
FM Belfast brengt het zomergevoel van de festivals naar het gure Groningen en daar is iedereen ze dankbaar voor. Ondanks dat de zaal maar half gevuld is, loopt de temperatuur hoog op en zingt, springt en klapt iedereen mee alsof ze nog vier weken vakantie hebben. Alleen de debuutsingle Lotus (cover van Rage Against The Machines Killing In The Name) ontbreekt jammer genoeg in de set, maar voor de rest is het feest compleet.