Op reis door Amerika met The Given Horse Op reis door Amerika met The Given Horse

EP-release maakt van straatmuzikanten een band

, Tekst: Robin Eggens Foto's: Bob de Vries

Op reis door Amerika met The Given Horse

EP-release maakt van straatmuzikanten een band

Tekst: Robin Eggens Foto's: Bob de Vries ,

Vorig jaar kochten Johannes Peetsma en Marius van der Leij (samen The Given Horse) twee vliegtickets naar Amerika om vijf weken te leven van het bestaan als straatmuzikant. Ze trokken rond door Amerika, waarbij de muzieksteden New Orleans en Memphis natuurlijk niet mochten ontbreken. Gewapend met gitaar, melodica en zang moesten de vrienden hun geld zien te verdienen. De paardenmannen, die elkaar hebben leren kennen op de Academie Voor Popcultuur, hebben na Amerika nummers geschreven over hun avonturen. Vanavond presenteert The Given Horse deze nummers op hun EP Playing To Get Back Home met een volledige band. In het voorprogramma staat de band Orange Skyline.

Vrijdag 21 februari – 20:00 – Boarding

Bij binnenkomst word je ontvangen door twee stewardessen die iedereen voorzien van een boardingpass van Groningen naar Miami. Het vertrek staat gepland om 20:00 met de band Orange Skyline en om 22:00 zullen we (be)landen bij The Given Horse. De Etage is volledig aangekleed met bordjes met plaatsnamen die het duo in Amerika heeft bezocht. Bij de bar zijn zelfgemaakte filmpjes te zien van The Given Horse in onder andere een Tell Sell-reclame en in een aflevering van Spung. Verder is er een groot write-me-bord opgehangen waar het publiek al hun verhalen op kwijt kan en een photobooth waar vakantiefoto’s kunnen worden gemaakt. Een paar van deze kiekjes zijn te zien in de fotogalerij aan het eind van dit artikel.

Vrijdag 21 februari – 20:30 – Orange Skyline

Na een kleine vertraging bij de gate vertrekt Orange Skyline. De band loopt de vertraging al snel in door hun energieke performance. Met hun muziek die is geïnspireerd door bands als de Arctic Monkeys, Oasis en The Who, weten ze het publiek goed warm te krijgen voor de volgende bestemming.

Vrijdag 21 februari – 21:45 – The Given Horse

Dan is het de beurt aan de paardenmannen met band die beginnen met het vrolijke en opgewekte nummer New Orleans met een solo van Jelle Hoeksma, saxofonist bij Mr. Wallace. De band, bestaande uit gitarist, basgitarist, toetsenist en drummer, geeft de straatmuzikanten een compleet geluid waarbij de prominente rol van Peetsma en van der Leij als performers niet verloren gaat. Als we kijken naar de EP in zijn geheel kan geconcludeerd worden dat de mannen een duidelijke eigen stijl hebben. Daarnaast weten ze dit goed te combineren met invloeden uit de steden die ze hebben bezocht. Een voorbeeld hiervan zijn de rock-’n-roll invloeden van Elvis Presley in het nummer Memphis.

De muziek en manier van performen doen sterk denken aan een ander duo, namelijk Tenacious D. De mannen van The Given Horse zingen over verhalen die ze hebben meegemaakt en beelden de tekst uit waar dat mogelijk is. Bij het nummer Bad Cocaïne krijgt het publiek de opdracht het pakkende refrein (‘Bad Cocaïne, from the wash machine’) mee te zingen. Met dit nummer laat The Given Horse zien dat ze zeker potentie hebben om in grotere zalen te spelen. Volledig in thema kan de nieuwe EP tijdens de show worden gekocht bij de stewardessen van American Airlines.

Vrijdag 21 februari – 23:00 – Afterparty

Na de reis door Amerika gaat het feest verder in Subsonic waar Unterwelt en Bois Le Duc op het programma staan om met house en techno een afterparty te verzorgen voor de EP-release.

The Given Horse heeft een flinke tour op het programma staan en zal de komende tijd nog twee keer in Groningen te zien zijn: op 17 april in Het Pakhuis en 27 juli in Café Buckshot.

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen