Bad Religion krijgt na drieëndertig jaar publiek nog steeds enthousiast Bad Religion krijgt na drieëndertig jaar publiek nog steeds enthousiast

Bandleden voelen zich op tweede tourdag nog energiek en fris

, Tekst: Saskia Evers Foto's: Harold Zijp

Bad Religion krijgt na drieëndertig jaar publiek nog steeds enthousiast

Bandleden voelen zich op tweede tourdag nog energiek en fris

Tekst: Saskia Evers Foto's: Harold Zijp ,

Volgens zanger Greg Graffin is het al ruim twintig jaar geleden dat punkband Bad Religion een kleinere zaal (Vera - red.) in Groningen aandeed. Inmiddels bestaat de band drieëndertig jaar. In die tijd heeft de band diverse samenstellingen gekend met zanger Graffin als enig vast bandlid. Onlangs is het zestiende studio-album True North uitgekomen en natuurlijk komt daar vanavond ook een deel van aan bod.

Het uit Nijmegen afkomstige Antillectual heeft de eer om de grote zaal van de Oosterpoort op te warmen. Aangezien Antillectual genoodzaakt is een kwartier eerder te beginnen dan aangekondigd, is de zaal aanvankelijk nog vrij leeg. Het enthousiasme van het punkrocktrio is er echter niet minder om. Het gezelschap staat dan ook vol energie op het podium. Met de doordachte teksten heeft de band een duidelijke boodschap, die overtuigend gebracht wordt.

Na een hele snelle ombouw betreedt Bad Religion het podium. Aangezien de band al drieëndertig jaar bestaat, zullen een aantal (originele) bandleden de eerste ouderdomsverschijnselen wel beginnen te voelen. Het optreden begint dan ook stipt op tijd en duurt nog geen anderhalf uur. Gelukkig is het pas de tweede avond van de tour en voelt de band zich vanavond nog heel fris. Zanger Graffin voorspelt dat dat over een paar weken wel anders zal zijn en dat Groningen zich in dat opzicht gelukkig mag prijzen. Ergens is het ook wel een grappig gezicht. Graffin zelf komt met zijn poloshirt en nette broek ook niet zozeer over als een punkrocker, maar meer als een brave uit een voorstad afkomstige huisvader.

Ondanks dat de band enigszins op leeftijd is, straalt er wel veel energie vanaf. Greg Graffin staat dan ook nauwelijks stil en bezoekt met de microfoon in zijn hand diverse hoeken van het podium. Ook is er regelmatig ruimte voor grappen tussendoor. Wanneer een enthousiaste fan het podium bestormt en held Graffin een knuffel geeft, vraagt de zanger later ook om een applaus voor de jongeman. Hij kan deze liefde wel waarderen, al had hij die stiekem toch liever van een leuke jongedame gehad.

Natuurlijk speelt de band een aantal nummers van het recent uitgebrachte album True North, zoals het gelijknamige titelnummer, Fuck You en Robin Hood In Reverse. Liedjes waar zoals gewoonlijk een gedachte achter zit. Ook komt er voldoende ouder materiaal aan bod. Zo wordt Sanity gezongen over het overvolle Los Angeles en benoemen de bandleden hun religieuze motto letterlijk in Come Join Us. Na diverse grapjes over het eerder beëindigen van het concert en het houden van toegiften, is de energie na anderhalf uur waarschijnlijk toch echt op. Met een echte toegift beëindigen de mannen van Bad Religion het concert, maar niet voordat ze hebben bewezen het publiek na drieëndertig jaar nog steeds razend enthousiast te krijgen.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen