#ESNS13: Town of Saints winnen de thuiswedstrijd

Enthousiaste en charismatische band imponeert

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Harold Zijp ,

Town of Saints zou zomaar eens de band met de meeste optredens op deze editie van Eurosonic/Noorderslag kunnen zijn met zeven (!) optredens in drie dagen. Zowel Eurosonic en Grunnsonic werden al aangedaan. Dat is met een Groninger en een Finse in de band en de opgebouwde live-reputatie van het trio eigenlijk niet meer dan logisch.

GEZIEN
Town of Saints, Noorderslag, Kelder, 12 januari 2013
 
MUZIEK
Punk-folk met akoestische gitaar, drums en een schone roodharige Finse op viool. Ze tappen uit hetzelfde vaatje als Mumford & Sons door rustige folk elementen met explosievere stukken te combineren, daardoor is ook een band als Flogging Molly een makkelijk te maken referentie. Met de nieuwe in Finland opgenomen EP op zak werd onder ander al door Duitsland en Engeland getourd, dus aan oefening voor Noorderslag geen gebrek. 
 
PLUS
Wat een oprecht blije vent is zanger/gitarist Harmen Ridderbos. Gronings nuchter maar duidelijk heel blij om op Noorderslag te spelen. Tussen de nummers door maakt hij grapjes en communiceert met het publiek, om vervolgens met hetzelfde enthousiasme er weer in te knallen. Knap dat het trio nog zoveel zin in spelen en entertainen heeft, terwijl ze toch al met de zevende show in drie dagen bezig zijn. Het publiek gaat steeds meer los en bij het laatste nummer zit er aardig wat beweging in de zaal. Door momenten met rustige folk zijn de punkexplosies des te harder.
 
MIN
Het geheel is af en toe wat voorspelbaar. Nummers lijken mede door de minimale instrumentatie al snel op elkaar. Ook is deze stijl momenteel bij meerdere bandjes te horen.
 
CONCLUSIE
Vrolijk, energiek en door de charmante Harmen heeft Town Of Saints naast goede liedjes ook een hoge gunfactor. Begonnen als straatmuzikanten en opgewerkt tot spelen voor bobo's op Noorderslag is een jongensboek. Gegarandeerd gaat het publiek met een tevreden gevoel naar huis na het horen van Town of Saints, de minpunten neem je dan voor zeker voor lief.
 
CIJFER:
8-