#ESNS13: Maison Du Malheur, swingen als in vervlogen tijden

Vergeten muziekstijlen tot leven gebracht

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Harold Zijp ,

Maison Du Malheur brak door op Into The Great Wide open in 2011 en verraste vorig jaar op een Eurosonic met een optreden vanuit een truck. De formatie rond Amsterdammer J.P. Mesker weet hoe je een publiek aan het swingen moet krijgen en probeert de voeten van de Groningse klei te krijgen op Noorderslag.

GEZIEN
Maison Du Malheur, Noorderslag, Patio, 12 januari 2013

MUZIEK
Een mengelmoes van vergeten muziekstijlen uit vervlogen tijden en oorden. Oosterse polka en Westerse rock ontmoeten elkaar in een vooroorlogs achterbuurtje in Parijs om een zigeunerbruiloft op te vrolijken. Dat idee. Veel koper waar een swingende en stomende partij muziek uit komt. Excelsior ziet ze wel zitten en tekende de band voor het nieuwe album.

PLUS
Dit is een muziekstijl die niet zo snel verwacht op Noorderslag, niet omdat het er niet thuishoort, maar omdat er niet veel bands zijn die dit op een dusdanig niveau presteren om er een plaatsje op het festival mee te verdienen. De volle Patio swingt lekker op de veelvoud aan stijlen. Solo's op klarinet, trompet, sax, gitaar, drums en van de bebaarde beer met zíjn gigantische toeter zijn hoogtepunten en worden met gejuicht onthaald. Veertigers (en ouder) swingen als in hun jeugdige dagen en de jongere toeschouwers weten het ook zeker te waarderen.

MIN
Het is feestmuziek met vol Balkanachtige hoempapa, iets meer diepgang zou mogen.

CONCLUSIE
Maison du Malheur is een feest. De koude patio wordt een warm swinghol. De vele volkse muziekstijlen worden knap gemixt en de muzikanten zijn stuk voor stuk top. Het is niet echt hoogdravend, maar zeer vermakelijk.

CIJFER:
7,5