#ESNS13: De drum ‘n’ bass van Netsky gaat erin als zoete koek

Belgisch trots bewijst dat zijn ‘catchy’ drum ‘n’ bass ook werkt in bandformatie

Tekst: Anne Bouma Foto's: Donald van Tol ,

De Belgische Boris Daenen is in korte tijd ontzettend groot geworden. In 2009 bracht hij zijn debuutalbum uit op het Engelse label Hospital Records. Sindsdien heeft hij remixes gemaakt voor artiesten als Rusko, Swedish House Maffia en Jessie J. De vraag is of Daenen daadwerkelijk een plekje nodig heeft op een showcasefestival, maar een leuke aanvulling op het wat kale nachtprogramma van Eurosonic is het wel.

GEZIEN
Netsky op Eurosonic, Huize Maas, vrijdag rond 00:00.

MUZIEK
Netsky maakt liquid en funky drum ‘n’ bass waarin soms dubstep- en electro-invloeden te herkennen zijn. Zijn laatste release, het album 2, wordt gekenmerkt door een vrolijke mengeling van deze muziekstijlen. Netsky toont zich op dit album meester in ‘catchy’ pianomelodieën en dansbare breakbeats. Het is het soort drum ‘n’ bass dat niet behoort tot een niche binnen de elektronische muziek, maar eerder tot de popmuziek. Nummers als Get Away From Here of Moving With You met vocalen van Selah Sue of Jenna G hebben hitpotentie. Deze zijn tevens uitermate geschikt voor festivals en grote podia. De drum ‘n’ bass van Netsky ligt door het hoge popgehalte goed in het gehoor bij een breed publiek.

MIN
Netsky begint ruim een kwartier te laat vanwege problemen met het aansluiten van alle apparatuur. Dit betekent dat de tijd om met zijn live-set te overtuigen flink is beperkt en dat het publiek niet de beloofde drie kwartier krijgt. Het ziet er niet goed uit voor de Belg en dan is de show nog niet eens begonnen.

PLUS
Nadat de Netsky en zijn band begonnen zijn, slaat deze teleurstelling echter snel om euforie. Bij het derde nummer staat de tent al op zijn kop. Eurosonic heeft zin in een feestje, dat is duidelijk. De drum ‘n’ bass van Netsky mag dan een hoog popgehalte hebben, het werkt als een trein. De MC die deel uitmaakt van de band weet de aandacht van het publiek vast te houden. Hij vertelt wanneer de handjes in de lucht moeten en wanneer er wel of niet gedanst moet worden. De zaal gehoorzaamt zonder tegenzin. Het is echter de drummer die de show steelt. Hij weet de ingewikkelde drumritmes van Netsky strak en foutloos live te spelen zonder hulp van een drumcomputer.

CONCLUSIE
Het is episch, het is groots en het is dansbaar, maar toch ook niet iets wat men nog niet eerder heeft gehoord. Er is echter geen twijfel over mogelijk dat Netsky thuis hoort op het grote podium.

CIJFER: 7