#ESNS13: Huoratron brengt electro zonder concessies

Bebaarde Fin tovert zaal om tot een vuig rave-hol

Tekst: Anne Bouma Foto's: Donald van Tol ,

Huoratron maakte deze avond tevens deel uit van The Acid Symphonie Orchestra. Zat hij daar nog met een stalen gezicht van zijn wodka te nippen en met zijn Roland TB-303 te spelen, tijdens zijn eigen show kan deze beer van een Fin moeilijk stil zijn. Zijn energie werkt aanstekelijk.

GEZIEN
Huoratron op Eurosonic, Huize Maas, vrijdag om 1:15.

MUZIEK
Huoratron (wat uitgesproken wordt als “whore-a-tron”) is het solo-project van Aku Raski. De Fin maakt rauwe electro in de stijl van Justice, Daft Punk, Boys Noize en Brodinski. Zijn meedogenloze electrohouse leent zich uitstekend voor tieners en twintigers die een nacht volledig uit hun naad willen gaan. Deze feestgangers zijn tevens de hoofdpersonages in zijn videoclip voor Cryptocracy, deze geeft een goed beeld van hoe Huoratron zijn publiek het liefste ziet: dansend, schreeuwend en zich volledig overgevend aan zijn muzikale grillen. Huoratrion remixte eerder Internet Connection van M.I.A. en wordt door JFK van MSTRKRFT getipt als de “Electro Metal Mozart”.    

PLUS
Er is geen ontsnappen aan, Huoratron staat op het podium en vraagt de volle aandacht van iedereen die zich in de zaal bevindt. Er zijn geen vocalen en geen melodielijnen, slechts rauwe electro zoals het genre ooit is bedoeld. Huoratron staat alleen met een laptop en controller op het podium, maar heeft ook twee heftige stroboscopen meegebracht. Het mooie van deze opstelling is dat het verblindende effect van de stroboscoop iedereen in de zaal de mogelijkheid heeft om zo hard mogelijk te springen en te dansen, zonder het idee te hebben dat degene naast je, jouw bewegingen in de gaten kan houden.

MIN
Huoratron is echter wel heel erg 'recht-toe-recht-aan' met zijn alles-of-niets-mentaliteit. De rauwe elektronische beats weten het schuwe Eurosonic-publiek dat zich wat verder van het podium bevindt moeilijk te bereiken. Het nadeel van de stroboscopen is dat je, wanneer je je helemaal achterin de zaal bevindt, maar weinig meekrijgt van het enthousiasme dat de Fin op het podium uitstraalt.

CONCLUSIE
Huoratron is een van de weinige acts op Eurosonic die het in zich heeft om de zaal tot een ware 'rave' om te toveren. Deze verwachting, die vooral door een clip als Cryptocracy geschept wordt, maakt hij meer dan waar.

CIJFER: 7,5