Nieuw album Rudy & His Fascinators is ode aan drumster

CD-presentatie Drummer Girl

Tekst: Saskia Evers & Foto's: Harold Zijp ,

Voor de cd-presentatie van Rudy & His Fascinators stroomt Vera vol met een bijzonder gevarieerd publiek. Van jonge studenten tot grijsharigen en langharige rockers. Iedereen is nieuwsgierig naar Drummer Girl, het nieuwe album van de Groningse Rudy Lentze. Om de release te vieren hebben Rudy & His Fascinators een grote schare aan gastmuzikanten meegenomen. Daarnaast verzorgt het Groningse duo Harlequin Hovers het voorprogramma en is Avery Plains - Rudy's favoriete band van het moment - de afsluiter van de avond.

Lex Koopman en Bonnie Boonstra, die samen het duo Harlequin Hovers vormen, brengen met alleen hun vocalen en een gitaar countrymuziek. Het duo maakt vooral veel indruk met een nummer over Alzheimer. De tekst beschrijft een muzikant die een bezoek brengt aan zijn dementerende moeder. De vrouw herkent door haar geheugenproblemen haar zoon niet en noemt hem John Denver. Zanger en gitarist Lex Koopman draagt het nummer dan ook op aan alle John Denver-fans in de zaal.

Daarna is het toch echt tijd voor Rudy & His Fascinators om een voorproefje van het nieuwe album te geven. Hoewel Rudy Lentze normaal alleen vergezeld wordt door drumster Lielian Tan en bassist Floris Vermeulen, krijgt het trio vanavond gezelschap van een boel gastmuzikanten. Op een enkeling na hebben alle gastmuzikanten ook een bijdrage geleverd aan het album. Zo speelt onder andere  Rudy's 18-jarige zoon Rahsaan enkele nummers mee op gitaar en speelt tevens de basstem van Harm Wierda een belangrijke rol. Ook Jurgen Veenstra - zanger van Avery Plains - leent zijn vocalen vanavond voor de gelegenheid uit.

De cd-presentatie is pas echt compleet zodra Vera-programmeur Peter Weening het podium betreedt om het album aan de band uit te reiken. Ook draagt hij een uitvergrote versie van de hoes waarop Lielian Tan groots staat afgebeeld. Drummer Girl is duidelijk een eerbetoon aan de stralende drumster, die naast de drums overigens ook een groot deel van de (achtergrond)zang verzorgt. Dat laatste is een welkome toevoeging aangezien Rudy zelf toch meer gitarist dan zanger is. Samen met de gastmuzikanten verzorgt het gezelschap een afwisselende avond met blues, rock, jazz en zoals Rudy het zelf gekscherend noemt "een ballade-achtig ding".

De eveneens Groningse band Avery Plains sluit de avond af. De band bestaat uit een opvallend gezelschap. Ook in het repertoire is de band veelzijdig. Er komt een tsunami van geluid van het podium af, maar aan het einde van de set laat Jurgen Veenstra samen met de toetsenist merken dat Avery Plains ook een rustiger repertoire in zijn mars heeft.