Openingsact van de avond is Meadowlake. De band speelt een overwegend dromerige set. Muziek dat prima past als soundtrack bij een film met uitgestrekte landschappen en zeeën. Soms doet het geheel - mede door de lage stem van de zanger en de achtergrondzang van de toetseniste - zelfs mythisch aan. Wanneer de zanger met een strijkstok over de snaren van zijn gitaar strijkt, produceert de band een wat steviger geluid. Een geluid dat klinkt als storm op een woeste zee. Enig minpuntje is dat het geluid niet volledig goed is afgesteld en de stroom op het podium halverwege gedeeltelijk uitvalt. Gelukkig wordt de klok ook tijdelijk gepauzeerd en slaat het gezelschap zich prima door deze tegenslagen heen.
Orange Skyline, dat zichzelf postpunkrevival noemt, is de tweede act die zich in twintig minuten mag bewijzen. Dat de band inspiratie haalt uit bands als Oasis en The Who blijkt uit het totaalplaatje. De muzikale klanken, het Britse accent dat de zangers weten te produceren en ook de kledingstijl doen veel aan deze voorbeelden denken. Hoewel elk bandlid zich wel in een andere stijl hult, komt het toch postpunk over. Ook de houding van de band is conform postpunkstijl. Daarnaast zoekt de band - die net als in de halve finale een heuse fanclub lijkt te hebben meegenomen - veel interactie met het publiek. Vera lijkt echter al bekend met het repertoire. De zaal zingt en klapt niet alleen mee. Er verschijnen ook aanstekers en telefoons als sfeermakers.
De derde act van de avond, Animal Antics, komt meteen met een swingend geluid binnen. Ook bij deze band gaat het publiek eigenlijk automatisch mee. Misschien vooral door de catchy melodieën en teksten die je na een paar keer horen al meteen mee kan zingen. Iets dat door het publiek ook enthousiast wordt gedaan. Verder is de set afwisselend. De band creëert met de setlist veel variatie tussen up-tempo en het rustigere materiaal zoals Clouds. Ook hier komen de aanstekers en telefoonlampen wederom te voorschijn.
De laatste band van de avond die strijdt om de bokaal is Sprokkelhout. Eerder deze week had de band nog een tegenslag toen de basgitaar werd gestolen. Met een vervangende basgitaar weet de band zich echter ook prima te redden. Sprokkelhout staat bekend om hun vele instrumentale en experimentele stukken. Één nummer is - voor de oplettende luisteraar - zelfs iets aangepast. Verrassend aspect is dat ook deze band het publiek meekrijgt. Vera reageert collectief op het verzoek om de zin "how do we long for restrictions" mee te zingen. Enig aandachtspuntje is dat de zang wat ondergesneeuwd raakt onder het verdere experimentele rockgeluid. Maar net als de andere finalisten bewijst ook Sprokkelhout gewoon op de mainstage thuis te horen.
Terwijl de jury voor een moeilijk beraad staat, mag de finalist van de POPgroningen Talent Award 2012 het publiek vermaken. Elle Alpha laat met een uitstekende professionele set zien hoeveel de band het laatste jaar gegroeid is. Het gezelschap staat er geheel zelfverzekerd, voelt zich thuis op het podium, speelt met het publiek en verontschuldigt zich voor een foutje in de toonhoogte. Ook benadrukt frontvrouw Ella Stoffers - vandaag verrassend genoeg zonder kenmerkend hoedje - dat de band een top jaar achter de rug heeft. Echter waarschuwt de zangeres dat de finalist het komende jaar ook héél hard zal moeten werken.
De uitslag
Wie die finalist is? De jury wordt vanavond vertegenwoordigd door programmeurs Peter Weening (Vera), Peter Sikkema (de Oosterpoort) en Erik Visser (Simplon), popjournalist Peter van der Heide (Dagblad van het Noorden) en zanger Geert van der Velde (The Black Atlantic). Verrassend genoeg blijkt de jury het vanavond snel eens over de uitslag. Hoewel de heren blij zijn met bands als Meadowlake en Sprokkelhout in het Groningse muziekcircuit en ook de Animal Antics wel echt kan waarderen, is het toch Orange Skyline die - tot grote vreugde van de aanwezige fans - met de hoofdprijs naar huis gaat.
Terecht? Wellicht is de band in technisch opzicht niet de uitblinker van de avond. Wanneer men naar het totaalplaatje kijkt, zette de band echter wel de beste set neer. De band had niet alleen een leuke afwisselende set. Er was ook nagedacht over kleding, interactie met het publiek en de band had een goede presentatie. Voor de overige finalisten is er nog wel een troostprijs: ze mogen allemaal optreden tijdens Noorderzon.
Echter is optreden op Noorderzon natuurlijk niet zo mooi als de hoofdprijs. Het grootse prijzenpakket bestaat uit: deelname aan de SENA Pop NL Awards in de Melkweg in 2014; een optreden op Eurosonic 2014; de opname van een EP in- en afgemixt in de studio van Floris Jonker; gastcolleges en masterclasses bij de School voor de Kunsten; een waardebon bij Westerhaven Muziek; coaching en eeuwige 'roem'. Eerst mag Orange Skyline echter op 5 mei de voor de winnaar gereserveerde plek op het Local Heroes podium van het Bevrijdingsfestival opvullen.