De Etage: Tijdelijke KopjeK club aan de Grote Markt

Openingsweekend minder intiem dan gepland, maar toch geslaagd

Tekst: Gisele Azad, Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

De mannen van Kopjek willen weer teruggaan naar het begin. Daarvoor hebben ze een kleine besloten Facebookgroep voor ‘guerilla events’ opgericht. Het eerste wapenfeit in deze trend is de tijdelijke club: De Etage. Dit is een besloten verdieping van de Drie Gezusters die helemaal is omgebouwd naar de smaak van KopjeK...

Wat ongeveer 3 jaar geleden begon als een undergroundfeest in Twinks, vlakbij Hoogezand, is nu uitgegroeid tot verschillende feesten die binnen enkele minuten uitverkocht zijn. Met LICCEN (‘Like I Care’) houdt Kopjek feesten met een knipoog, verklede mensen gaan los op een onbekende locatie. Een ander concept, ROOM, heeft als slogan ‘What happens in the room stays in the room’. Dit feest neemt een duistere tint aan met diepe techno en een cameraverbod à la Berghain.

Met de ‘guerilla events’ en de tijdelijke club De Etage doet KopjeK iets terug voor haar achterban. Vorige week werd geopend met twee clubavonden voor de besloten Facebookgroep. Anders dan bij andere evenementen van Kopjek waren de kaarten niet meteen uitverkocht. Daarom werd besloten om het evenement openbaar te maken. Tot op de avonden zelf werden er nog kaarten aangeboden en ten slotte werd er nog een doorloop aangeboden voor de late beslissers.

Naast de residents (Sander Davids, Derek te Rijdt, Zoran Pillay, Tim van der Meulen, Gökhan Güney, Jeroen Rijskamp, Tjade de Vries en Douwe Ykema) draaien ook Tim Hoeben en het houseduo Nino en Frankie. De sets die worden gedraaid variëren, waardoor het geheel soms wat rommelig en onsamenhangend overkomt.

Door het openbaar maken van het event is het publiek uiteenlopend en was er zeker niet altijd de hechte ‘ons kent ons’-sfeer, zoals de bedoeling was. Toch maakt de intieme locatie het feest echter tot twee nachten die niet te herkennen zijn in andere clubs in Groningen. Doordat menig bezoeker heeft de Kopjeksfeer kunnen proeven hebben de organisatie het dus toch voor elkaar gekregen om een goed feest neer te zetten. We zijn daarom benieuwd wat de toekomst gaat brengen!