Helemaal lokaal: Jazzy stoere vrouwen bij de Groninger Songwriter Circle Helemaal lokaal: Jazzy stoere vrouwen bij de Groninger Songwriter Circle

Drie verschillende stoere dames in de Kroeg van Klaas

, Tekst: Saskia Evers

Helemaal lokaal: Jazzy stoere vrouwen bij de Groninger Songwriter Circle

Drie verschillende stoere dames in de Kroeg van Klaas

Tekst: Saskia Evers ,

Naast de jamsessies voor muzikanten organiseert de Groninger Songwriter Circle elke laatste vrijdag van de maand ook een publieke avond in de Kroeg van Klaas. Tijdens deze publieke avonden spelen verschillende lokale acts. Dat kunnen singer/songwriters of duo's zijn, maar bands zijn ook welkom. Sinds maart hanteert de Groninger Songwriter Circle ook een elke maand verschillend thema. Op vrijdag 26 april is het thema 'jazzy, stoere vrouwen' en mogen de stoere dames Cizzy Gress, Charlotte Beerda en Shjazz het aanwezige gezelschap vermaken, al dan niet met band.

De Kroeg van Klaas lijkt in twee delen opgesplitst. Achterin de kroeg oogt de locatie smal en intiem. Tafels en stoelen zijn verschoven zodat zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk van de acts kunnen genieten. De verlichting is gedimd. Op de tafels staan sfeervolle kaarsjes. Ook liggen er informatieve flyers en buttons voor de liefhebber. Helemaal achterin is een podium gecreëerd waar de drie acts spelen. Aanvankelijk is het akelig leeg in de Kroeg van Klaas. Gelukkig stroomt de kroeg tijdens het eerste optreden toch langzaam vol.

De eerste act van de avond is de net afgestudeerde Cissy Gress die begeleid wordt door Bram Bernard op gitaar en Raphael Tahapary op cajon. Voor haar afstudeerproject heeft Cissy Gress een EP opgenomen. Deze speelt ze volledig. De nummers klinken jazzy opgewekt en gaan onder andere over persoonlijke ruimte, vriendschap en aan het lijntje gehouden worden. Wanneer er technisch iets mis lijkt te gaan, ruilt de zangeres de muziek in voor een gepassioneerd en ritmisch spoken word verhaal. In de dan muisstille kroeg komt het verhaal ijzersterk over. Verder komen er ook nog enkele covers aan bod. Toch wekt haar gepassioneerde zang de indruk dat het hart van Cissy Gress vooral in haar eigen werk ligt.

Daarna is de beurt aan stoere dame Charlotte Beerda, die onlangs zelfs studiotijd heeft gewonnen bij de CP-sessies. Vanavond bewijst ze opnieuw dat ze het prima alleen af kan. De singer/songwriter begeleidt zichzelf op piano. Daarnaast legt ze op creatieve wijze veel ritme in haar zang, waardoor het merendeel van het repertoire vrolijk en opgewekt klinkt. Het doet zelfs denken aan jazz/popband Room Eleven. Charlotte Beerda's persoonlijke en tevens komische teksten nodigen uit om woord voor woord naar te luisteren. Zo snijdt de zangeres met het uiterst gevoelige Other Side Of Mind tot in het diepst van je ziel, maar krijgt ze op andere momenten haar luisteraars moeiteloos aan het lachen.

Shjazz heeft de eer om de avond af te sluiten. De stoere vrouw achter Shjazz is Sharon Doelwijt die jazz combineert met swingende flamenco. Een stijl die ook terug te vinden is in haar kleding en de felrode bloemen in haar donkere haar. Terwijl ze begeleid wordt door drie mannelijke gitaristen, benadrukt Sharon Doelwijt dat het publiek moet nadenken over l'amour. De liefde blijkt dan ook het thema van haar set. Terwijl ze er sensueel bij danst, zingt ze over liefde, de angst ervoor, passie en de vraag of toeval bestaat. Daarnaast speelt ze ook een cover. Volgens Doelwijt laten de klanken je, net als wanneer je verliefd bent, zweven. Elk nummer leidt ze in met een inspirerende introductie over liefde. Met het zwoele geluid van de gitaren, het thema liefde en de zwoele dansjes, haalt Shjazz de zomer alvast naar de Kroeg van Klaas.

Benieuwd naar de volgende thema-avond van de Groninger Songwriter Circle? Deze vindt plaats in de Kroeg van Klaas op vrijdag 31 mei. 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen