Wegkabbelen op het Museumeiland

Vijfde editie van Groninger Museum live

Tekst en fotografie Niels Knelis Meijer ,

Afgelopen zaterdag vond alweer de vijfde editie van Groninger Museum Live plaats. De programmering staat in het teken van de expositie ´Painting Canada´ en wordt mede verzorgd door Wishfulmusic. Erg gaaf is dat de artiesten materiaal speciaal voor het museum hebben geschreven. Deze nummers zijn onder andere te beluisteren bij de audiotours van het museum.

Wishfulmusic is bekend vanwege zijn huiskamerconcerten. Vaak gaat het bij deze concerten om ingetogen muziek die (bijna) akoestisch gespeeld wordt. Het publiek zit op de grond -vaak met gesloten ogen- te genieten van de muziek.

In het Groninger Museum zijn deze avond verschillende ruimtes ingericht voor de optredens. De leukste ruimte is het Ploeg-paviljoen, waar Kit Soden en Aliza Thibodeau (October Gold) temidden van allemaal schilderijen breekbare liedjes ten gehore brengen. Het optreden lijkt op een muzikale flirt. De ietwat hese stem van Kit Soden wordt mooi aangevuld door het prachtige vioolspel van Thibodeau.

De optredens zijn zonder uitzondering sterk. Het laatste optreden van Point Quiet in het auditorium is een mooie apotheose. Omdat het hier gaat om een grotere formatie wordt je veel meer door het geluid omsloten. Bovendien zit er ook wat beetje rock-'n-roll in hun lekkere langzaam slepende americana. Verder zijn de kleine accenten die af en toe aan de muziek worden toegevoegd gaaf. Het is alsof de instrumenten door de wind worden aangedragen, even vermengen met de muziek en daarna weer wegwaaien.

Point Quiet laat ons rozig achter. Het was net of het Groninger museum even af was gedreven van de bewoonde wereld.