Mannen in pak bij EP-release The Tightropes

Een voorproefje met rock-'n-roll, funk en blues

Tekst: Saskia Evers Foto's: Geert Roelf Luring ,

Nadat The Tightropes in juli hun single Babies uitbrachten, volgt nu dan eindelijk de EP. Om dat te vieren, vindt er een releasefeest plaats in Het Pakhuis. Drie jongemannen gekleed in nette grijze pakken - inclusief stropdas - geven met een feestelijk optreden een voorproefje van wat er op hun EP staat. Een stevige dosis rock-'n-roll en funk, afgewisseld met blues.

Eigenlijk is het een opvallende verschijning in Het Pakhuis op 20 september. Tussen alle vrienden, familie, muziekliefhebbers en overig uitgaanspubliek lopen drie jongemannen strak in pak. Deze opmerkelijke kledingkeuze is de vaste concert-outfit voor de heren van The Tightropes, die vanavond de release van hun EP vieren. Dat doen de mannen natuurlijk niet alleen. Voordat deze viering echt begint, mag het eveneens uit Groningen afkomstige Desert Dead Cops Het Pakhuis opwarmen met hun rock-'n-roll en nederbeat-geluiden. Met ook hier en daar vrolijke surf-achtige melodiën en de kreet "Let's Have A Party", brengt de band Het Pakhuis alvast in feeststemming.

Echter draait het feest vanavond natuurlijk vooral om de EP-release van The Tightropes. Een release die volgt op de in juli uitgebrachte single Babies en de bijbehorende videoclip. Dit alles is in gang gezet doordat het trio eerder dit jaar de Publieksprijs van de Drentse Popprijs in de wacht sleepte.

Als het tijd is om de EP werkelijk aan het publiek te presenteren, kampt de band met wat geluidstechnische mankementen. Ook heeft zanger Marco Boers wat stemproblemen en moet de band tijdens rustigere nummers opboksen tegen een aardige dosis geroezemoes bij de bar. De band verhelpt echter waar mogelijk de mankementen en slaat en grapt zich prima door deze stemproblemen heen. Daarnaast overstemt de band met hun hardere nummers de pratende aanwezigen wel waarmee ze de aandacht goed vasthouden.

Het drietal geeft dan ook vol passie en overgave een uitgebreid voorproefje van de EP en speelt een opvallende mix van swingende rock-'n-roll, funk en gevoelige blues. De uiterst gevarieerde set heeft voor elk wat wils. Er is plaats voor solo's, lange instrumentale stukken en uitgerekte klanken, maar ook voor melodieën die niet zouden misstaan in een bluescafé. De up-tempo nummers hebben over het algemeen een pakkend geluid en vervelen geen moment. Een goed voorbeeld daarvan is single Babies. Dit vrolijke nummer krijgt iedereen voor het podium in beweging. Stilstaan is onmogelijk. Een enkeling creëert zelfs ruimte om te dansen.

De mensen op de volle vloer voor het podium zijn dan ook net zo enthousiast als de band zelf. De heren hebben het duidelijk naar hun zin en ogen op het podium als een vis in het water.