Voor ieder wat wils bij Plato Planet

Dertien optredens, verschillende quizzen en gedichten lezen in het donker

Tekst: Saskia Evers Foto's: Anna Hiep ,

Tijdens de vijfde editie van Plato Planet staan er dertien verschillende muzikale acts op het programma. Naast het luisteren naar muziek is er ook ruimte voor het aanschaffen van nieuwe albums, het testen van je muziekkennis, het laten signeren van cd's en een enkeling kan zelfs nog gedichten lezen in het donker.

In de Oosterpoort vindt zondag 23 september de vijfde edite van Plato Planet plaats. Op de twee podia in de Kleine Zaal en de foyer treedt divers lokaal, nationaal en internationaal talent op. Voor ieder wat wils. Van singer-songwriters tot vrolijke reggea en van stevige rock tot gevoelige folk. Tussen de optredens door loopt het publiek als een stel kuddedieren van het ene naar het andere podium. Een half uur later gebeurt hetzelfde, maar dan in tegenovergestelde richting. Dat is ook de manier om alles te zien.

Van de dertien acts die vandaag op het programma staan, doet onder andere opener de Dudettes het erg goed. Drie stoere rockchicks met één bassende jongeman beginnen voor een relatief lege zaal. Frontdame Zjoly zet met haar een stem en zelfverzekerde houding een vermakelijke show neer. Ze gebiedt het publiek om naar voren te komen. Ook springt ze zelf nog een keer de zaal in met als doel iedereen om haar heen mee te laten zingen. Een enthousiaste, stoere act en zeker een goede keus voor de openingsact.

Haaks daar tegenover staat het singer-songwritersduo Tangarine. Deze tweeling, Arnout en Sander Brinks, vertolkt lieve gevoelige liedjes. Er komt ook materiaal voorbij van het album dat komende januari uitkomt. Deze nummers liggen in dezelfde lijn als het al eerder uitgebrachte repertoire en vallen dan ook in smaak bij de singer-songwriter-liefhebbers in de zaal.

Ook verantwoordelijk voor hele gevoelige nummers is het folkindie spelende collectief Wooden Saints. De samensmeltende zachte stemmen brengen het publiek in vervoering. Tijdens de set danst zangeres Tessa Douwstra vrolijk mee. Het mooist zijn echter de nummers die ze vol passie en overgave zingt, waarbij ze met haar hand in de verte reikt alsof ze iets onzichtbaars wil vastgrijpen om vervolgens nooit meer los te laten. Betoverend, aangrijpend en oorstrelend.

Zo oorstrelend zijn niet alle acts. De zes acts in de Foyer van de Oosterpoort moeten het allemaal doen met een minder goede geluidskwaliteit. Ook The Rumour Said Fire in de Kleine zaal kampt met een minder uitgebalanceerd geluid. Toch mag dat de pret niet drukken en is het talent hoorbaar.

Naast het bijwonen van de optredens, kan men bij een standje neuzen voor mooie aankopen en kunnen aanwezigen hun muziekkennis testen bij de Plato Popquiz. Ook doen veel artiesten een signeersessie. Daarnaast kan men gedichten lezen in het donker. Wie dat wil moet daarvoor wel een object - dat op een reusachtige golfbal lijkt- op het het hoofd zetten. Aan het eind van de avond sleept een enkeling nog mooie prijzen in de wacht bij het - weliswaar wat rommelige spel - Tasje Op / Tasje Af. Dan is het toch voorbij: deze geslaagde vijfde editie van Plato Planet.