Typische ‘Vera-bandjes’ alweer voor een té lege zaal

Top garage punkers Virals en King Tuff op bezoek in Groningen

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Harold Zijp ,

Hoewel Vera al sinds mensenheugenis voorop loopt met het boeken van talentvolle en vaak ook later doorbrekende garage en punk bandjes, loopt het de laatste tijd qua publiek niet echt storm. Heeft Groningen er genoeg van of is er te veel aanbod en te weinig onderscheid tussen de bandjes? King Tuff en Virals speelden fantastisch maar kregen er weinig voor terug.

Op het moment dat Virals, de nieuwe band van Lovvers-frontman Shaun Hencher, begint staan er zowat meer man op het podium dan ervoor. De band lijkt het niet heel veel uit te maken; vooral de bassist haalt alle classic-rock moves uit de kast. Voetje op de speaker, vuist in de lucht en gaan! Toch is het jammer dat de fijne en erg noisy garage zo weinig publiek weet te trekken. Shaun Hencher probeert nog wel enige interactie met het publiek te krijgen, maar brabbelt zo onverstaanbaar dat het een redelijk eenzijdig gesprek blijft. Virals was beter tot zijn recht gekomen in een volle kelderbar.

Main act King Tuff is zeker geen broekje meer in de muziekwereld. Begonnen als King Tuff, en via uitstapjes naar onder andere zijn stoner project Witch met J. Mascis (van Dinosaur Jr.) en folkband Feathers is hij uiteindelijk weer terug in zijn oude rol als punker. Uit zijn bonte verleden heeft hij ook een apart bandje bij elkaar gezocht. De stevig kalende drummer, de gitarist met grote afro en de op een Duitse porno-acteur uit de 80’s lijkende bassist, vormen samen met The King zelf een opmerkelijk gezelschap. Onderscheidend zijn niet alleen de looks, maar vooral de variatie in nummers en de nonchalance van The King zelf. De catchy riffs in een nummer als The Anthem klinken bovendien live nog zoveel beter dan thuis.

De garagepunk heeft veel glam en classic rock invloeden waardoor het vaak nog net wat pakkender en herkenbaarder is dan veel andere bandjes in het genre. Met een stevige set en een toegift is het inmiddels wat ruimer aanwezige publiek meer dan tevreden. Toch blijft het raar dat dit soort fantastische bandjes niet meer dan een man of 50 naar Vera weten te trekken. Vergelijkbare acts als Jacuzzi Boys, Mikal Cronin en laatst nog Jeff the Brotherhood kregen het ook al niet voor elkaar. Laten we hopen dat de goede programmering van Vera op dat gebied de komende concerten beter beloond wordt.