Therion geeft jubileumfeest in de Oosterpoort

Na 25 jaar nog geen spoortje roest

Tekst: Richard Hoekstra ,

Het Zweedse Therion bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een Flowers Of Evil wereldtournee en een nieuw album genaamd Les Fleur Du Mal. Initieel is het album alleen verkrijgbaar bij optredens tijdens deze tour. Pas in een later stadium is het voor iedereen vrij verkrijgbaar. Een voordeel als je een album in eigen beheer uitgeeft; je kunt je eigen regels bepalen.

In het kader van de wereldtournee staat Groningen als tweede stad geprogrammeerd. Therion tourt met twee voorprogramma´s: Antalgia en Elyose. Het Franse Elyose maakt vanavond van hun optreden een klein feestje waarin het publiek volledig meegenomen wordt. Met een staande ovatie verlaten zij dan ook het podium.

Het genre van Therion van metal met opera-invloeden is niet heel erg gangbaar en als je het dan 25 jaar volhoud is dat zeker extra aandacht waard. De kleine zaal in de Oosterpoort is maar voor een derde gevuld als Therion het podium opkomt; acht man sterk, waaronder drie vocalisten. Vanaf het eerste moment weet Therion het publiek mee te nemen in hun wereld vol symfonische gothic metal landschappen. Theatraal, meeslepend zonder over de top te gaan. Geen visueel technische hoogstandjes maar een uitgekiende belichting die de juiste sfeer neerzet.

Uitgedost in Steampunk en gothic kleding dendert de band in een dikke twee uur door 25 jaar materiaal heen. Zonder overigens ook maar ergens in te zakken of een hoorbaar foutje te maken. Zelfs de drie vocalisten met hun ingewikkelde zangpartijen zitten er nergens naast.  Elk optreden eigenlijk weer, een prestatie van formaat. Het publiek weet het zeer te waarderen en zorgen samen met de band voor een prachtig jubileumfeest. Na twee toegiften neemt de band terecht een staande ovatie in ontvangst. In deze vorm kan Therion zeker nog eens 25 jaar mee.