Steve Miller Band cruiset weergaloos down memory lane Steve Miller Band cruiset weergaloos down memory lane

Imponerend 'Best of' optreden brengt grote zaal in extase

, Tekst: Richard Hoekstra Foto's: Fokke Bouma

Steve Miller Band cruiset weergaloos down memory lane

Imponerend 'Best of' optreden brengt grote zaal in extase

Tekst: Richard Hoekstra Foto's: Fokke Bouma ,

Na 25 jaar keert Steve Miller met zijn band terug op Europese bodem. In het kader van hun wereldtournee wordt ook de Oosterpoort aangedaan. Samen met Tilburg de enige twee optredens in Nederland. Best bijzonder dat deze mastodonten voor Groningen kiezen en niet voor de Randstad. Reeds In 1973 breekt de Steve Miller Band door met het legendarische nummer The Joker. Daarna volgden nummers als Abacadabra en Jet Airliner. Nummers die tot het collectieve muziekgeheugen behoren. Het laatste album Let Your Hair Down met bluesklassiekers dateert van vorig jaar. Vooraf is eigenlijk de vraag of dit een ‘Best of’ avond wordt of nog een promotietour is van het laatste album.

Een groot doek met daarop de 'Space Cowboy' valt al voor het geplande aanvangstijdstip van half negen naar beneden. De meeste bezoekers zijn dan al binnen in een bijna uitverkochte grote zaal. Geen lang intro maar meteen vol aan de bak. Het zestal onder aanvoering van Steve Miller heeft meteen de juiste versnelling te pakken en naarmate de avond vordert, wordt een hoog niveau bereikt. Het publiek van meest middelbare leeftijd kijkt sprakeloos toe met een glinstering in de ogen of gaat werkelijk helemaal los op de muziek.

Het oeuvre van de Steve Miller Band heeft een immens ‘O, ja!’-gehalte. Nummers als Abracadabra, Take The Money And RunJungle love en Swing town knallen van het podium. Het politiek getinte Kow Kow Calculator uit 1969 over de waanzin van de Vietnam oorlog blijft indrukwekkend. Elk nummer wordt met passie en beleving gebracht alsof het een diamantje op zich is. Daarbij is het gitaarwerk van Steve Miller zelf imponerend. Hoogtepunten zijn Rockin’ me baby en Fly like an Eagle waarbij het publiek helemaal los gaat. Als uitsmijter hun allereerste hit The Joker waarna de band geheel terecht een euforische ovatie in ontvangst mag nemen.

Dit optreden bevestigt dat het eeuwig zonde is dat de band 25 jaar lang niet te zien was in Europa. Veel van hun nummers zitten in ons collectief muziekgeheugen. De band en de nummers zelf hebben nergens aan kwaliteit of kracht ingeboet. Na bijna 40 jaar na The Joker is dat een prestatie van formaat.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen