Amatorski trekt geen volle zalen in De Oosterpoort Amatorski trekt geen volle zalen in De Oosterpoort

Belgische band zorgt voor een dromerige avond

, Tekst: Charlotte Akerboom Foto's: Joséphine Kurvers

Amatorski trekt geen volle zalen in De Oosterpoort

Belgische band zorgt voor een dromerige avond

Tekst: Charlotte Akerboom Foto's: Joséphine Kurvers ,

Amatorski speelt 15 mei in de binnenzaal van De Oosterpoort. Waar de band tijdens Eurosonic de Stadsschouwburg nog liet volstromen, trekt de band nu slechts een kleine 150 bezoekers. Zal de band deze bezoekers weten te boeien?

Amatorski speelt 15 mei in de binnenzaal van De Oosterpoort. Waar de band tijdens Eurosonic de Stadsschouwburg nog liet volstromen, trekt de band nu slechts een kleine 150 bezoekers. Zal de band deze bezoekers weten te boeien?

De avond begint met Captain Oats (Pieter Dewulf) als voorprogramma. Deze charmante Belgische singer-songwriter weet met zijn grappige babbel de lachers op de hand te krijgen. Dewulf lijkt het meest van de tijd de mannelijke equivalent van een zuchtmeisje. Zijn muziek begint wat kabbelend, maar wanneer hij een nummer zingt voor zijn broer, met wie het niet zo goed gaat, kan de zaal zijn pijn voelen.

Dan is het tijd voor Amatorski. Deze Belgische band maakt sferische, hypnotiserende muziek, die doet denken aan de XX. De muziek is afwisselend; van kleine ingetogen liedjes klinkend als een muziekdoosje, tot grote meeslepende nummers waarbij alles uit de kast wordt gehaald. Niet alle nummers zijn echter even interessant en het monotone stemgeluid van zangeres Inne Eysermans draagt daar aan bij. Aan de andere kant zijn er liedjes waarbij haar zuchtende stem een essentiële bijdrage levert aan het nummer, zoals bij Soldier.

Het publiek is niet in grote getale komen opdagen, maar de mensen die er zijn luisteren aandachtig. Amatorski treedt de eerste helft van het concert op met een afstandelijke concentratie die niet lijkt te passen bij de kleine intieme binnenzaal. Pas halverwege het concert wordt het publiek toegesproken door Eysermans. Ze praat zacht en schuchter. Qua publiekscontact kan er nog wat worden opgestoken bij Dewulf, die, zo blijkt uit de woorden van Eysermans, ook de tourmanager is en het busje van de band bestuurt. De tweede helft van het concert wordt er wel meer gesproken en de toeschouwers waarderen dit merkbaar.

Het concert duurt slechts een uur en de toegift bestaat uit enkel één nummer. Het nummer Come Home, bekend uit de reclame van Spa Reine wordt gespeeld. De toegift verloopt niet vlekkeloos; de zangeres vergeet een groot deel van de tekst. Na afloop wordt er 'sorry' gegiecheld door de zangeres, en weg zijn ze. Een wat onbevredigend einde van een dromerige avond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen