Tips van de Redactie: Bevrijdingsfestival Groningen 2012 Tips van de Redactie: Bevrijdingsfestival Groningen 2012

Voor wie een alternatief wil voor de grote en bekende acts

Tips van de Redactie: Bevrijdingsfestival Groningen 2012

Voor wie een alternatief wil voor de grote en bekende acts

De Main Stage van het Bevrijdingsfestival in Groningen dit jaar zit vol bekende namen. Onder andere Will And The People (die de plots zieke Ben Howard vervangt), Kyteman en Alain Clark komen voorbij en de avond wordt afgesloten met Band of Skulls, dEUS en The Rapture. Maar ook op de andere podia zijn genoeg leuke acts.

Het Bevrijdingsfestival wordt dit jaar op de Main Stage om 12:00 afgetrapt door Tommy Ebben and the Small Town Villains. De band uit Zwolle bracht vorig jaar zijn tweede album uit, A Whisper To Arms. Zijn repertoire wisselt nu van folk/singer-songwriter tot rock: een mix tussen chillen in het gras en de eerste voorzichtige danspasjes van de dag.

Rond 17:00 op het Plein van de Vrijheid speelt Kasba, bekend sinds het optreden op het huwelijksfeest van Willem-Alexander en Máxima. De Nederlands-Marrokaanse band mengt de traditionele Noord-Afrikaanse muziekstijl met westerse pop/rock/jazz invloeden. Vrolijk, licht en dansbaar, maar af en toe ook behoorlijk gevoelig en ingetogen.

Hoewel de naam Roberto Tan op het eerste gezicht geen grote bekende is draait de jonge MC al geruime tijd mee in het circuit. Hij maakte deel uit van rapgroep Nzovoort, toerde mee met Jiggy Dje en Kraantje Pappie en stond tijdens 5 Jaar Noah’s Ark in Paradiso. Ook was hij een halve finalist bij de POPgroningen Talent Award 2012. Dat Roberto Tan's nummers niet bekend zijn deert ook niks, de rapper levert op het podium altijd kwaliteit. Met veel energie spit hij zijn teksten. Samen met zijn keiharde beats weet Tan ook tijdens het Bevrijdingsfestival de tent ongetwijfeld enthousiast mee te krijgen. Dat Roberto ondersteund wordt door de Groninger hiphop beweging zou er daarnaast zomaar voor kunnen zorgen dat de rapper in de voetsporen van Kraantje Pappie treed. Urban Area, om 19:00.

Elk jaar is het een ontzettend gezellig feestje in de Urban Area. Sterke oudgedienden wisselen verspreid over de dag net zulke sterke, nieuwe talenten af. Dit jaar staat een van de beste acts van de dag halverwege de dag om 19:30 geprogrammeerd: Fresku. In 2010 was er plotsklaps een rapper die, in plaats van de gebruikelijke swagger flauwekul, het aandurfde om over zijn gevoelens te rappen. Dit gecombineerd met het vermogen om zichzelf belachelijk te maken maakt hem ook live een feestje. Naast welbekende nummers als Kutkop en Twijfel geeft hij ongetwijfeld een voorproefje van zijn nieuwe album, Maskerade, die 11 mei in de winkels zal liggen.

De weersvoorspelling voor Bevrijdingsdag mogen dan somber zijn, met L’Chaim om 20:30 op de Main Stage heb je altijd het idee dat de zon schijnt. Het acht man sterke muzikale gezelschap is afkomstig uit Nederland, Spanje en Italië. Met hun verschillende achtergronden en vrolijke insteek bouwen de muzikanten een enthousiast, zorgeloos Balkan feestje!

Voor de nodige beweging is er Skip&Die, rond 22:00 uur de afsluiter op het Plein van de Vrijheid. De band lijkt haar invloeden overal vandaan te hebben geplukt (waaronder house, dubstep en Braziliaanse percussie) maar het resultaat is er niet minder om. Knallende show met een hoop energie.

Afsluiter in de Urban Area om 22:00 is Gers Pardoel. Garantie voor een flinke dosis publieksparticipatie en veel lachende gezichten. Muzikaal niet heel opzienbarend, maar leuk om een keer gezien te hebben.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen