Swingin' Groningen 2012 Swingin' Groningen 2012

Binnenstad van Groningen weer één groot podium

, Tekst: André Eggens en Niels Meijer Foto's: André Eggens

Swingin' Groningen 2012

Binnenstad van Groningen weer één groot podium

Tekst: André Eggens en Niels Meijer Foto's: André Eggens ,

Dit jaar wordt Swingin' Groningen alweer voor de 19e keer gehouden en ook deze maal is de organisatie er weer in geslaagd om een aantal grote namen zoals Lonnie Smith en Randy Brecker naar de stad te halen. Een mooie traditie en hopelijk wordt volgend jaar het 20 jarig jubileum groots gevierd.

Op donderdag vindt op de Grote Markt het openingsconcert plaats. Dit wordt verzorgd door het Groningen Groove Orchestra. Een gelegenheidsformatie bestaande uit bekende muzikanten zoals Gerry Arling, Krause, Joost Swart, Han Bennink, Yuro Honing, Roberto Tan, popkoor Estrellas en DJ Irie. Helaas is het niet zo druk, maar de slechte weersvoorspelling werkt ook niet echt mee.

Het is lekker druk op de tweede avond van Swingin' Groningen. Vooral Chef's Special weet een grote schare fans op de been te brengen, bovendien brengt de live-rap formatie de gemiddelde leeftijd van de bezoekers aardig naar beneden. Het optreden zelf is keurig, maar niet erg spannend.

Prikkelender is de set van de Hackney Colliery Band om de hoek. Op het Waagplein. Met een trompet, sax en ander mooi koper, aangevuld met wat drums brengen ze swingende versies van bekende hits. Voorbeelden hiervan zijn No Diggity van Blackstreet en een dampende potpourri van Prodigy nummers. Aan het eind van het optreden smeekt het publiek om een encore. Achter het podium staan de jongens van de Hackney Colliery Band zichtbaar te balen dat ze niet nog een keer op mogen. Gelukkig komt de organisatie met een oplossing: ze mogen nog één nummer spelen. Maar dan wel onversterkt.

Eerder op de avond speelt de legendarische toetsenist Dr. Lonnie Smith samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw op de Grote Markt. Ondanks zijn zeventig jaar weet de man nog altijd te imponeren. Het enthousiaste publiek is getuige van een gedenkwaardig optreden.

Zoals altijd is het keuzes maken tijdens een festival en daardoor mis je wel eens wat. De helft van het optreden van Randy Brecker samen met het trio van Mike del Ferro bijvoorbeeld. Bijzonder jammer, want het de geziene helft was heel erg goed.

Na de openlucht optredens blijft het nog lang gezellig in Groningen.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen