Submerge: de onmogelijke combinatie van een knusse sfeer en keiharde drum 'n bass

Het derde regelmatig terugkerende drum 'n bass feest in Groningen mag er zijn

Tekst: Ennio Wolsink Foto's: Jeroendekker.com ,

Afgelopen zaterdag vond in Subsonic aan de Grote Markt alweer de elfde editie van het drum 'n bass feest Submerge plaats. En dat in minder dan een jaar! De hoogste tijd dus voor een partyrecensie op 3voor12 groningen. Acte de présence deze zaterdag gaven in volgorde van opkomst: Tom Wilcox, Vorel, Stantha, Mongrel en Tauchyon.

De belangrijkste vraag die Submerge oproept bij ondergetekende,  oudgediende van de dansvloeren van de drum 'n bass scene in Groningen, is: kan Submerge zich meten met het establishment aan drum 'n bass feesten dat de stad al sinds jaar en dag rijk is? We denken dan natuurlijk aan Break-Fast in Vera (sinds 2004) en Machtig in Simplon (sinds 2007). Er is ook nog een ander feest dat de iets oudere drum 'n bass liefhebbers uit Groningen niet vergeten zullen zijn: Subsonik, dat tot 2005 door Zapclub werd georganiseerd in Simplon en waarvan de naam inderdaad toevallig overeenkomt met het podium Subsonic. Het korte antwoord op de hierboven opgeworpen vraag is: jazeker, Submerge kan zich met gemak meten met Break-Fast en Machtig én Subsonic, and then some.

Aan bovenstaande moet dan gelijk toegevoegd worden dat er allerminst sprake is van concurrentie tussen Break-Fast, Machtig en Submerge onderling; de organisaties zijn naar verluidt goed bevriend en bezoeken graag elkaars feesten. Het is meer de vraag voor de bezoeker die uiteindelijk natuurlijk dient te kiezen (of niet en dan gaat hij gewoon overal naar toe).

De locatie waar Submerge steeds plaatsvindt, het nieuwe podium Subsonic aan de Grote Markt, is dan misschien stukken kleiner dan Simplon en Vera, zonder duidelijke chillruimtes waar men zich even kan terugtrekken van de luide muziek en het zware dansen, maar dat is voor Submerge juist een kracht. Je kan de muziek nimmer ontlopen en het klinkt overal in Subsonic min of meer even hard. Het belangrijkste gevolg hiervan voor de sfeer is dat je overal omringd wordt door dansende en uit hun dak gaande mensen. Er zijn dus geen saaie hoekjes en zelfs bij de bar kan je het werk van de dj's uitstekend horen.

Nu Submerge in brede context is geschetst gaan we het nu hebben over de muziek op de avond zelf. Resident Tom Wilcox opent de avond, waarbij hij niet onderdoet voor de dj's die na hem optreden. Met zijn twee uur durende set presteert hij het om al in het eerste uur de dansvloer helemaal vol te krijgen. Een plethora aan substijlen komt voorbij, van het harde beukwerk tot de ambient soundscapes en de klassieke boem-tak-boem-tak dat drum 'n bass zo kenmerkt. Tegen de tijd dat de Tsjechische Vorel de draaitafels overneemt is het verzamelde publiek al helemaal losgedanst en is Subsonic tot de juiste temperatuur opgewarmd. Met Vorel wordt de goede lijn doorgezet en wordt iedereen geen moment rust gegund.

Rond half drie neemt de eveneens Tsjechische Stantha het van Vorel over, waar hij normaal gesproken een duo mee vormt. Ook nu staan ze bij de overdracht even gezamenlijk te draaien, waardoor de wisseling van de wacht naadloos en haast ongemerkt verloopt. Intussen is de sfeer en dansbaarheid gedurende de hele nacht na enkele uren losgaan nog geen moment ingekakt. Vaak heb je op een party altijd wel een moment wanneer een dj iets te experimenteel te werk gaat of dat het tempo om wat voor reden dan ook omlaag gaat, maar nu niets van dat alles.

De sfeer verandert eigenlijk pas zodra Mongrel, bekend van ondermeer Beatsnbreaks.nl, aan het werk gaat. De plaatjes die hij draait zijn veel grimmiger en harder, de melodie raakt nu op de achtergrond terwijl de set meer richting breakcore dan drum 'n bass gaat. Dit is echter zeker geen nadeel want Submerge IX is nu alweer in zijn vijfde uur beland en zodoende is het allang tijd voor het wat zwaardere hoofdgerecht. Toch is het gebrek aan melodie wel een gemis, wat ruimschoots goed wordt gemaakt als Tauchyon om kwart over vijf ongeveer de laatste set van de nacht begint. De vermoeidheid valt van ieders schouders en opnieuw gaat iedereen weer helemaal los. Gelukkig kan er op zondag worden uitgeslapen.

Submerge XI bewijst het: een knusse sfeer met keiharde drum 'n bass is alles behalve onmogelijk. Tevens is Groningen zeker niet te klein voor nog een derde drum 'n bass feest. De zaal is wat kleiner en het is duidelijk dat er niet vijfhonderd mensen in passen, maar voor de beleving maakt dat niets uit. Organisator Joost de Vlieger blikt aan het einde van de nacht tevreden terug op een geweldig verlopen editie: "De sfeer is gewoon altijd top en inderdaad ook wel een beetje knus. Volgende maand vieren we trouwens ons éénjarig bestaan met een mystery guest, dan moet iedereen zeker komen."