Intieme concerten op schepen tijdens WinterWelVaart

Muziekprogramma gevuld met veelal lokaal talent

Tekst: Saskia Evers Foto's: Saskia Gorter, Richard Lahuis en Harold Zijp ,

Voor landrotten is het even wennen, enge loopplankjes, hoge op- en afstapjes en rare trappen. Maar het klimmen en klauteren op die sprookjesachtig verlichte (historische) charterschepen met namen als Voorwaarts Voorwaarts, de Nicolaas Mulerius en de Jeppe van Schier is zeker de moeite waard. Binnenin deze schepen en in een feesttent - genaamd De Wollige Walvisch - vinden namelijk allerlei optredens plaats. Het muziekprogramma blijkt gevuld te zijn met (overwegend lokaal) talent waarvan een groot deel in januari ook nog eens op Eurosonic Noorderslag en Grunnsonic staat.

Op vrijdagavond staat het Volendamse AlascA in de Voorwaarts Voorwaarts. Het groepje jongemannen vertolkt akoestisch lieve indie/folkliedjes over onderwerpen als storm, regen en herfst. Zanger Frank Bond blijkt ook een goed verteller. Zo krijgt het publiek bij een Beach Boys cover een geschiedenislesje over het ontstaan van het nummer. Maar de band heeft niet altijd woorden nodig om een verhaal te vertellen. Het instrumentale Deja Vu past zo als soundtrack bij een avonturenfilm met vergestrekte landschappen en een eenzaam individu die over toppen van reusachtige bergen wandelt.

In de Nicolaas Mulerius staat Sprokkelhout, een act die de kleding aan de bandnaam aanpast. De vijf jongemannen dragen allen een roodkleurig geblokt houthakkersbloesje. Dat het vijftal ooit jammend is begonnen en een experimentele insteek heeft, is duidelijk hoorbaar in de muziek. De nummers bestaan uit veel instrumentale stukken. Daarnaast moet de zanger ook nog eens hard zijn best doen om boven de muziek uit te komen, waardoor de wat spaarzame tekst nauwelijks verstaanbaar is.

Singer-songwriter Inge van Calkar kampt op de Voorwaarts Voorwaarts aan het begin van haar set met niet goed afgesteld geluid, waardoor de gitaar misvormd klinkt. Gelukkig is er een bezoeker die haar daar op wijst. Het probleem wordt verholpen met een andere gitaar. Dan trakteert Inge samen met vriend Frank Fiedler (contrabas) de zaal gelijk maar op een nieuw liedje waar deze gitaar al speciaal voor afgesteld staat. Inge's liedjes klinken persoonlijk en gaan veelal over liefde, verdriet en verbroken relaties. Maar ook speelt ze een slaapliedje dat ze speciaal voor de baby van een vriendin heeft geschreven.

Als afsluiter van de zaterdag staat Town of Saints in De Wollige Walvisch. Voor de bezoekers is het dringen om iets te kunnen zien, want de tent staat bomvol. Het Nederlands / Finse gezelschap trakteert de toegestroomde toeschouwers op een dosis vrolijke folkmuziek met een punkachtig tintje. Er gaan, waar ruimte is, zelfs een paar voeten van de vloer. Een feestelijk einde van een geslaagde tweede winterwelvaartdag.

Wie deze bands gemist heeft of nog een keer wil zien en in het bezit is van kaarten voor Eurosonic Noorderslag, heeft geluk. Zowel AlascA als Town of Saints staan op Noorderslag. Inge van Calkar vind je op Eurosonic en voor Sprokkelhout kun je op Grunnsonic terecht.