Snoop Dogg presenteert hits van twee decennia

Voormalig gangsterrapper geeft een onsamenhangend concert

Tekst: Matthijs Sorgdrager, Foto's: Anna Hiep, ,

Snoop Dogg baarde onlangs opzien door de aankondiging zich, onder het alias Snoop Lion, te gaan storten op de reggae. Vooralsnog treedt hij nog gewoon op als Snoop Dogg. De rapper timmert al sinds 1992 aan de weg en presenteert vanavond de grootste hits uit zijn twintigjarige carrière.

De ogen van Jay Reaper glimmen als hij vertelt over 2012. Dope D.O.D. sluit een bewogen jaar af in hun thuisstad, in het voorprogramma van niemand minder dan Snoop Dogg. De keus voor Dope D.O.D. is verrassend. De muziek van het drietal heeft weinig van doen met de g funk waarmee Snoop Dogg furore maakte aan het begin van de jaren negentig.

Echter, wie Snoop Dogg de laatste jaren heeft gevolgd kijkt nergens meer van op. De rapper die bekend stond om zijn typische West Coast-sound, werkte in de 21e eeuw samen met muzikanten als Akon en Wille Nelson. Artiesten die nou niet bekend staat vanwege hun street cred. Deze opmerkelijke samenwerkingen zorgen voor een onsamenhangend oeuvre.

Het concert weerspiegelt dit oeuvre. Geflankeerd door ouderwetse bitchez brengt Snoop Dogg klassiekers ten gehore als Gin and Juice. Echter, als dit wordt gevolgd door I Wanna Fuck You (een nummer dat hij samen schreef met Akon) verliest de “gangsterrapper” al zijn geloofwaardigheid.

Naast de onsamenhangende setlist laten de raps te wensen over. Snoop Dogg weet zich nauwelijks verstaanbaar te maken en zijn raps verdrinken in de muziek. Iets waar de andere rappers op het podium minder last van lijken te hebben.

De bezoeker die hoopte op een avondje West Coast-hiphop komt bedrogen uit. Snoop Dogg speelt veel nieuw werk waarin hij steeds verder richting de popmuziek is opgeschoven. Het publiek lijkt echter vooral gekomen om de meester in actie te zien en als Snoop Dogg afsluit met het nummer Young, Wild and Free, een samenwerking met Wiz Khalifa en Bruno Mars, weet hij alle handjes in de lucht te krijgen.