Anneke van Giersbergen geniet in Vera

Ontspannen optreden met bijna huiselijke gezelligheid

Tekst: Richard Hoekstra ,

Na haar CD-release van haar album “Everything Is Changing” in januari dit jaar volgde een lange rij met optredens over de hele wereld. Tel daar bij op de kindervoorstellingen van De Beer Die Geen Beer Was en je komt tot de conclusie dat Anneke van Giersbergen in 2012 niet stil gezeten heeft. Vanavond staat ze in het kader van de reprise van haar clubtour in een goed gevulde Vera.

Als voorprogramma heeft Anneke van Giersbergen Kill Ferelli uit Limburg meegenomen. Deze band vergezelde haar dit jaar ook op de Europese tour en daar moeten ze de kunst hebben afgekeken. Frontvrouw Kelly Kockelkoren staat op het podium als een volleerde rockbabe en de hele band brengt het werk vol overgave en passie. Het levert een energiek feestje op dat het publiek zeer kan waarderen.

Na dit feestje van Kill Ferelli neemt Anneke van Giersbergen het stokje moeiteloos over. Met haar innemende persoonlijkheid pakt ze de zaal meteen in. Ondersteund door haar 5 koppige begeleidingsband laat ze horen waarom ze tot de beste zangeressen van Nederland behoort. Al komt ze aan het begin van het optreden maar net boven haar band uit en verdwijnt haar stem bijna in het muzikale geweld. Gelukkig weet de geluidsman dit aardig recht te trekken.

Anneke van Giersbergen geniet zichtbaar van het optreden. Haar grote glimlach verdwijnt de hele avond niet van haar gezicht. Aanwijzingen voor de technische mensen gebeuren met een kwinkslag en ze flirt, zwaait en kletst met het publiek. Op een gegeven moment duikt ze zelfs tussen de mensen en een jarige in de zaal wordt door haar en heel Vera toegezongen.

De setlist bevat uiteraard nummers van haar laatste album, maar ook enkelen van Aqua De Annique en nummers uit haar Gathering-periode. Het nummer Here Comes the Rain Again van The Eurythmics wordt en passant in een perfecte uitvoering op de bühne gebracht. Maar hoogtepunt van de avond is de cover All I Want Is You van U2, eerder te zien geweest bij De Wereld Draait Door. Alleen op het podium met akoestisch gitaar staat ze daar. Heel klein en heel breekbaar, het nummer is bijna als een folk song. Dit zijn magische momenten op het podium.

Na anderhalf uur nemen Anneke en haar band een heel terecht ovationeel applaus in ontvangst met de belofte dat ze snel haar gymschoenen aan zal trekken om naar haar winkeltje achter in de zaal te sprinten voor een babbeltje. Hoe een groot artieste klein kan blijven...